Objavljen luksuzni boks-set u čast Marka Bolana i benda “Ti-Reks”: Trijumf heroja glam roka

Branislav Predojević
Objavljen luksuzni boks-set u čast Marka Bolana i benda “Ti-Reks”: Trijumf heroja glam roka

LONDON - Specijalizovana izdavačka kuća “Demon” izdala je luksuzni boks-set nazvan “1972”, koji objedinjuje studijske snimke, televizijske emisije i koncertne nastupe kralja glam roka Marka Bolana i njegovog benda “Ti-Reks”.

Ova luksuzna kolekcija, sastavljena od pet CD-ova,  šest LP ploča i dva bonus LP izdanja sa ukupno 75 numera, nije slučajno nazvana “1972” jer je to upravo bila zlatna godina za Bolana i njegov sastav.

Heroj glam roka bio je na vrhuncu karijere zahvaljujući uspjehu albuma “Electric Warrior” i hit singlova “Get It On” i “Jeepster”. Nastavio je niz sa albumom “The Slider” i još dva br. 1 singla “Metal Guru” i “Telegram Sam”. Prije kraja iste godine bend je svirao u SAD i u Velikoj Britaniji, redovno se pojavljivao na televiziji Bi-Bi-Si, a svoj uspjeh muzičar je krunisao koncertnim filmom “Born to Boogie”, koji je producirao i režirao Ringo Star, bubnjar slavnih “Bitlsa”, na koncertima koji su uključili gostovanje Eltona Džona i samog Ringa.

Ovu trijumfalnu godinu bend je završio singlovima “Children Of The Revolution” i “Solid Gold Easy Action”, koji su takođe poharali top liste. Prateća knjižica sadrži posebno napisan uvod od 1.600 riječi Tonija Viskontija i esej od 12.000 riječi Bolanovog biografa Marka Pajtresa. Uključuje i ranije neobjavljene fotografije koje je napravio Kit Moris tokom 1972. godine prateći bend na vrhuncu tzv. bolanmanije.

To je vrijedan dokument u momentu kada je Bolan predvodio najintenzivniji talas pop slave od bitlsmanije deceniju ranije. Mark Pajters piše u knjižici koja prati set da je ovo bio trenutak generacije koja je propustila šezdesete da proglase heroja sa kovrdžavom kosom i svjetlucavom odjećom kao svog Elvisa.

- Svojim zaraznim rok rifovima iz pedesetih, fantastičnim tekstovima i svemirskim izgledom, Bolan je govorio jezikom koji su razumjeli tinejdžeri tog vremena, zbog čega su odrasli pokušavali da održe korak, ali samo je Mark bio njihov Elvis - rekao je Pajters.

Sam muzičar više nikad nije uspio da dostigne trijumf kakav je postigao tokom 1972. godine. Uz seriju loših albuma i brojnih problema sa alkoholom i narkoticima nestao je sa top lista.

U momentu kada je snimio odličan povratnički album “Dandy in The Underworld”, okupio sastav, te pokrenuo vlastitu televizijsku emisiju nošen uspjehom pank generacije odrasle na njegovim pločama, Bolan je poginuo 16. septembra 1977. godine, dvije sedmice prije svog 30. rođendana u automobilskoj nesreći koju je izazvala njegova nevjenčana supruga Glorija Džons. Ostalo je mit koji se decenijama hrani izdanjima njegovih albuma, uključujući i najnoviji boks-set.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana