Novogodišnji poklon Snup Doga

Nikola Lugić
Novogodišnji poklon Snup Doga

Novi studijski album popularnog američkog repera Snup Doga izlazi početkom sljedeće godine. Album će se zvati "Doggystyle 2: Tha Doggymentary" i biće nastavak njegovog kultnog debi albuma "Doggystyle" iz 1993. godine, a najaviće ga singl "Novogodišnje veče", u kojem gostuje Marti Džejms i koji bi trebalo da se pojavi upravo za najluđu noć.

- Svi tog 31. decembra samo gledaju u sat i žele da se što bolje provedu. Ova pjesma će svima pomoći upravo u tome. Želim da se ljudi dobro osjećaju dok čekaju Novu godinu - objasnio je Snup, prenijele su agencije.

"Doggystyle 2: Tha Doggymentary" biće 11. studijsko izdanje rep zvijezde, a naslijediće prošlogodišnji album "Malice n Wonderland". Snup objašnjava kako je nastalo ime albuma.

- Album je dobio taj naziv jer je to moj život i ja želim da podijelim moju muziku i sam proces nastajanja mojih pjesama sa fanovima - istakao je Snup.

Zasad nije poznato da li će mu gost na novom albumu biti Britni Spirs, kojoj je reper u video-poruci poručio da bi želio sarađivati s njom.

Kalvin Kordozar Brodus Džunior, poznatiji kao Snup Dog, američki je hip-hoper, muzička i kulturna ikona, te čovjek koji je brzo postao veoma popularan u svijetu zabave. Snup je dobio ime od svoje majke koja je u šali rekla da on izgleda kao crtani lik Snupi.

Rođen je 20. oktobra 1971. godine u Kaliforniji, gdje je i odrastao. Često je upadao u nevolje i imao problema sa zakonom. Kada je imao 17 godina, uhvaćen je sa kokainom, što se ponavljalo nekoliko puta. Kao i za mnoge crne repere u Americi, spas se pojavio u obliku muzike. Preko poznanika Vorena Džija došao je do Dr Drea koji je, impresioniran, pristao pomoći tom mladiću da uspije. Prvu priliku za to dobio je na Dreovom prvom solo albumu na kojem je bio zastupljen gotovo koliko i Dre. Velikim uspjehom tog albuma rastao je i interes za Snupa, tako da je njegov debitantski album "Doggystyle", s odličnim singlom "Who Am I  (What`s My Name)?", odmah zauzeo prva mjesta svjetskih top-lista i prodat je u "bezobrazno" velikom broju. Velikom interesu za album pomogla je i medijska pažnja koju je dobio kada je neposredno prije izlaska albuma optužen za umiješanost u ubistvo. Optužbe su kasnije odbačene. S obzirom na veliku zauzetost u vezi sa suđenjem, sljedeći je album, "The Doggfather", objavio tek 1996. godine, što je očigledno bilo prekasno jer se publika već zasitila gangsta repa i bila okrenuta ka novim muzičkim pravcima, što im Snup nije ponudio. Zlobnici će reći da je album bio katastrofa zbog izostanka Dr Dreove ruke. Povratak je najavio albumom "Da game Is to Be Sold, Not to Be Told" iz 1998. godine, koji nije ostvario očekivanja, kao ni sljedeći "No Limit Top Dogg" iz 1999. godine. Objavio je autobiografiju 2001. godine nazvanu "Tha Doggfather: The Times, Trials, and Hardcore Truths of Snoop Dogg" zajedno napisanu s autorom Davinom Sijem. Albumom "Paid tha Cost to Be da Boss" se počeo vraćati na komercijalnije staze zbog saradnje sa genijalnim producentom Farelom Vilijamsom. Album "R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece" ima stvarno remek djelo u singlu "Drop It Like It`s Hot", a 2006. godine snima "Tha Blue Carpet Treatment", te na albumu "Ego Trippin" zadržava stilski ujednačeni i metamorfozirani Dži funk u komercijalni hip-hop.

Snup Dog se 1997. godine oženio sa Šante Tejlor. Snup je fan hevi metal grupe "Metalika", te je 2003. godine uživo na MTV otpjevao njihovu pjesmu "Sad But True". Navija za Los Anđeles Dodžerse i Los Anđeles Lejkerse. U prvom mjesecu 2010. godine Snup Dog je sa Dejvidom Bekamom snimio reklamni spot za novu liniju patika "adidas". Bio je na naslovnici DAB časopisa, a 2010. godine želio je iznajmiti cijelu državu Lihtenštajn za snimanje video-spota. Snup je popularizirao sufiks-izle. Taj izraz je bio već u upotrebi, ali ni približno koliko je sad u hip-hop kulturi.

Filmovi

Snup Dog je 2001. godine glumio u filmu "Dan obuke", zajedno sa Denzelom Vašingtonom, a 2002. godine je imao svoju sopstvenu emisiju na MTV "Doggy Fizzle Televizzle". U filmu "Starski i Hač" glumio je dilera droge. Snup je 2005. godine formirao svoju vlastitu produkcijsku kompaniju, "Snoopadelic Films". Debitantski film te kompanije bio je "Boss'n Up", inspirisan Snupovim albumom "R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece".

Majkl Džekson

Snup je na dan smrti Majkla Džeksona, 25. juna 2009. godine izjavio: "Osjećam da njegova muzika nikada neće umrijeti budući da je imao uticaja na toliko nas ostalih. Pružio nam je vjeru u to da bismo mogli postati veliki. Sa svojim je fanovima bio vrlo blizak, a to mi se činilo tako posebnim. To je jedna od stvari koje sam kod njega volio. Kada sam ga upoznao, osjetio sam taj duh."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana