Novo svjetlo na Mocartov i Salijerijev odnos

Priredila: Aleksandra Madžar
Novo svjetlo na Mocartov i Salijerijev odnos

Prag - Češki muzej muzike predstavio je nedavno otkrivenu partituru koju su zajedno napisali austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, italijanski muzičar Antonio Salijeri i nepoznati autor Korneti, a koja se više od dva vijeka smatrala izgubljenom.

Kantata "Per la Ricuperata Salute di Offelia" pisana je za libreto Lorenca da Pontea, a pronađena je nedavno u depoima Muzeja muzike u Pragu.

Pijanista Lukas Vendl izveo je ovo djelo pred mnogobrojnim medijima koji su došli da isprate ovaj značajan događaj u svijetu klasične muzike.

- Kantata iz 1785. godine je ključna za novo razumijevanje odnosa između Mocarta i Salijerija - rekao je njemački muzikolog i kompozitor koji je otkrio djelo Timo Juoko Herman.

Ulrih Lajzinger sa Mocartovog instituta u Salcburgu kaže da nema sumnja u autentičnost djela, a kopija u praškom muzeju jedini je takav primjerak.

Nema potrebe napominjati ko je bio Mocart, jedan od najgenijalnijih muzičkih stvaralaca u istoriji. On je u šestoj godini napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom "Jednostavna prevara". Napisao je oko 600 djela. Mocartov rad od preko šest stotina djela pokriva gotovo sve žanrove njegovog doba, uključujući simfonije, koncerte, kamernu muziku, muziku za klavir, operske i horske kompozicije. Sa samo pet godina njegovo komponovanje i nastupi su bili cijenjeni i uvažavani od strane evropskog plemstva i aristokratije. Kada je napunio sedamnaest godina, dobio je posao muzičara na dvoru u Salcburgu. Međutim, odrastao je nespokojan i nezadovoljan, često je putovao u potrazi za boljim položajem, ali uvijek aktivno komponujući. Interesantno je da je Mocart ostao u Beču do kraja života, uprkos tome što je prolazio kroz teške finansijske situacije. U posljednjim godinama života komponovao je mnoga poznata djela, veliki broj simfonija, poznate koncerte i opere, kao i svoje posljednje djelo "Rekvijem". Okolnosti njegove prerane smrti predmet su mnogih spekulacija, digavši Mocarta na nivo mita.

Grijeh zavisti

Antonio Salijeri (1750-1825) sa 15 godina je došao iz rodne Italije u Beč, gdje je 1774. godine postao zvanični dvorski kompozitor. Bio je vrlo talentovan muzičar.

Salijeri je na osnovu glasina bio optužen za ubistvo Mocarta. Na tu temu je Aleksandar Puškin 1825. godine, ubrzo nakon Salijerijeve smrti, napisao malu tragediju "Mocart i Salijeri", koja se bavi grijehom zavisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana