Novi zvuci klasične gitare

Aleksandra Madžar
Novi zvuci klasične gitare

Banjaluka - Koncert savremenog poljskog virtuoza Mareka Pšječnog, kojim je otvoren banjalučki "Gitarfest" u četvrtak uveče, podijelio je mišljenja publike.

Zaljubljenici u zvuke klasične gitare u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra imali su priliku da čuju autorska djela sa modernim prizvukom Mareka Pšječnog.

- Muzika koju izvodi Pšječni je nešto malo drugačija od one na koju je navikla naša publika, kada je riječ o klasičnoj gitari. Repertoar je moderniji, pa su zbog toga i reakcije publike podijeljene - rekao je organizator festivala Igor Motl.

Više od jednog časa koncertnom dvoranom odjekivali su efekti koji se na gitari rijetko mogu čuti. Inspiraciju za djela koja stvara poljski umjetnik pronalazi u muzici zemalja širom svijeta u kojima je nastupao. Jednu od kompozicija premijerno je izveo na "Gitarfestu".

- Radim na doktorskoj disertaciji, tako da stvaram veliki broj novih kompozicija. Riječ je o varijacijama koje su omaž džez pijanisti Bredu Meldau - rekao je umjetnik.

Poslije osvajanja nagrada na nekoliko gitarskih i kompozitorskih takmičenja u Poljskoj i Škotskoj, njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom i ustoličio se kao uspješan izvođač, kompozitor i pedagog.

Muzika ga je vodila po cijelom svijetu, uključujući Poljsku, Francusku, Njemačku, Italiju, Češku, Grčku, Veliku Britaniju, Holandiju, Švajcarsku, Južnu Afriku, Aziju Australiju i Novi Zeland.

Publika u Banjaluci već je navikla na ovaj festival, koji svake godine ugosti vrhunske muzičare koji svoje vještine i znanje nesebično poklanjaju kroz zvuke klasične gitare.

Trio za kraj

- Festival će u subotu u 20 časova zatvoriti koncert trija u kojem će nastupiti Mate Matišić na gitari, Šimun Matišić na vibrafonu i Jure Vraničić na kontrabasu. Matišić je odličan muzičar koji je radio muziku za mnoge drame i filmove. Publika će sigurno uživati u koncertu - kazao je Igor Motl.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana