Novi album Džeka Vajta “No Name” uzburkao muzičku scenu

Branislav Predojević
Novi album Džeka Vajta “No Name” uzburkao muzičku scenu

NEŠVIL - Nakon što je ranije ovog mjeseca besplatno izdao kopije albuma, čuveni rok muzičar Džek Vajt obavio je konvencionalnije izdavanje svog novog albuma, pod misterioznim nazivom “No Name”.

Album sa ukupno 13 pjesama u četvrtak se pojavio u prodajnim mjestima njegove diskografske kuće “Third Man”, a od juče je dostupan u odabranim nezavisnim prodavnicama i svim digitalnim striming servisima.

Naime, posjetioci njegovih radnji u Nešvilu, Detroitu i Londonu dobili su bijeli vinil album sa oznakom “No Name”, uz bilo koju kupovinu 19. jula. Uzbuđenje se proširilo internetom kada su fanovi shvatili da je to potpuno novih 13 numera i 43 minuta dug album Džeka Vajta nakon dvije godine pauze. Na nalogu izdavačke kuće na “Instagramu” je potom podijeljena fotografija albuma sa frazom “rip it” na vrhu, ohrabrujući fanove da podijele album na društvenim mrežama.

Album je nakon dužeg vremena predstavio Vajta u sirovom, garažnom izdanju na tragu njegovog prvog benda “Vajt Strajps”, uz zvuk baziran na gitari, bubnju i basu te povremene uplive orgulja.

Publika i kritika su sjajno reagovali na ovaj album iznenađenje, a vrlo brzo su počele curiti informacije o pjesmama i muzičarima koji su svirali sa Vajtom. Sam Vajt se nije oglašavao o album, a navodno čak ni njegov publicista nije imao pojma o novom izdanju.

Nakon zvaničnog izlaska albuma pojavilo se kratko saopštenje izdavačke kuće, bez puno detalja.

- Vjeran svojim “uradi sam” korijenima, ovaj album je snimio, producirao i miksao Vajt u svom studiju “Third Man” tokom 2023. i 2024. godine, presovan je na vinil i objavljen u okviru “ Third Man Records”.

Sa iznenađujućim otkrivanjem albuma “No Name”, putem nagradne igre fanovi su dokazali da brujanje nečeg tajanstvenog može prerasti u prekrasno iskustvo zajednice koja dijeli uzbuđenje i energiju muzike i umjetnosti, piše u saopštenju.

Prema agregatoru recenzija “Metakritik” album “No Name” je dobio univerzalno priznanje na osnovu ponderisane prosječne ocjene od 87 od 100 na osnovu prvih kritika. Stivi Čik iz “Gardijana” pohvalio je album kao jedan od Vajtovih najboljih, nazvavši ga mračnim, teškim, uzbudljivim i lijepim, dok je Džon Dolan iz časopisa “Roling stoun” pohvalio Vajtovu sposobnost da spoji direktan rok zvuk svoje prošlosti s eksperimentalnom prirodom njegovih nedavnih radova, uz laskava poređenja sa radovima umjetnika poput Vilija Diksona ili bendova poput “Led cepelin” i “Studžiz”.

Taktika

Vijest o novoj ploči proširila se munjevito usmenom predajom na internetu nakon što su kupci shvatili da je Vajt tvorac ploče.

Detroitska radio-stanica “VDET-FM” je takođe puštala izbor pjesama sa albuma uživo u eteru nakon što je voditelj radio-emisije Rajan Patrik Huper nabavio album, a vinilne kopije albuma stavljene su na prodaju na “Ibeju” ubrzo nakon objavljivanja, po cijeni između 500 i 1.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana