Note Reja Čarlsa u Nišu

Agencije
Note Reja Čarlsa u Nišu

Niš - Niški džez festival “Nišvil”, koji je zvanično otvoren nastupom niškog benda “Kafe Ball & Friends” u Tvrđavi na “Earth and Sky stage” na platou kod Salona 77, okupio je brojne priznate muzičare, javile su agencije.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić uručio je nagradu za životno djelo Stjepku Gutu, trubaču, kompozitoru, dirigentu i profesoru muzike i istakao da je ona simbol dugovječne karijere i da se nada da će karijera Guta trajati još ovoliko.

U šaljivom tonu, Gut je uzvratio opaskom da ova nagrada, iako je za životno djelo, ne znači i kraj karijere i da se nada da će je nastaviti bar još 20-30 godina.

Poslije svečanog otvaranja nastupili su “Elmhurst College Big Band & Stjepko Gut”, a kasnije i “Ray Gellato and Giants”, “Kyle Eastwood band”, “Hubert tubbs and Blues and soul Revue” i “Vasil Hadžimanov bend”.

Kod Salona 77 u Tvrđavi otvoren je “Jazz Fashion Corner”, gdje posjetioci mogu da pogledaju performanse i izložbe garderobe i nakita. U dvorištu Banovine odigrana je koreodrama “Kad se snovi ispune, ne može se živeti više u njima” Petra Ristovskog.

Slovenački džez muzičar, porijeklom iz Srbije Uroš Perić takođe nastupa na festivalu “Nišvil”. Poslije više godina odsustva, tokom kojih je održao stotine koncerata na podijumima vodećih svjetskih muzičkih scena, Perić je rekao da se uvijek raduje nastupima u Srbiji.

Proslavio se pjevajući numere slavnog Reja Čarlsa, ali sve više i sopstvene kompozicije i dokazao se kao jedan od rijetkih interpretatora džeza koga su prihvatili “crni” orkestri iz Nju Orleansa, koji do tada nisu nikada svirali sa “bijelim” pjevačem. Više puta nastupao je sa kćerkom Reja Čarlsa, Šilom, koja je u trenucima oduševljenja znala da kaže da je ponekad “bolji od njenog rođenog oca”.

Klint Istvud

Proslavljeni glumac Klint Istvud dobio je nagradu “Car Konstantin” za promociju džeza.

Nagradu je primio njegov sin Kajl, kompozitor i džez kontrabasista, koji je na “Nišvilu” nastupio sa svojim bendom.

Klint Istvud važi za pasioniranog ljubitelja džez muzike, komponuje i izvodi dobar dio muzike za svoje filmove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana