No Smoking Orchestra - sprema muzički spektakl na Dan Republike

Glas Srpske
No Smoking Orchestra - sprema muzički spektakl na Dan Republike

BEOGRAD - Emir Kusturica i "No Smoking Orchestra" nastupiće 29. novembra u Beogradskoj areni. Beogradski koncert, zakazan na dan nekadašnjeg najvećeg praznika SFRJ, koji je bend opjevao svojevremeno u pjesmi "Dan Republike", biće četvrti ovogodišnji nastup "Zabranjenog pušenja" u Srbiji.

Bend gitariste Kusturice i pjevača Neleta Karajlića prethodno je u januaru svirao u Mećavniku u okviru filmskog festivala "Kustendorf", zatim 16. maja pred oko 35 hiljada ljudi na besplatnom koncertu na Trgu slobode u Novom Sadu i u Kruševcu 27. septembra.

Beogradski koncert je dio svjetske turneje ovog benda, i doći će nakon novembarskih nastupa u Italiji, Norveškoj, Rusiji, Grčkoj, Portugaliji i Španiji.

Kako su sami članovi benda najavili, koncert u Beogradu predstavljaće najveću žurku na svijetu i najznačajniji njihov nastup u karijeri. Uz specijalne goste, ansambl "Vrelo", "Zabranjeno pušenje" će izvesti potpuno novi repertoar, sa kojim nisu svirali do sada, upotpunjen poznatim hitovima iz prošlog vremena.

Nakon turneje, bend se vraća u studio gdje počinje sa radom na novom albumu koji bi, kako kaže Karajlić, "potencijalno mogao da izađe u septembru naredne godine".

"Zabranjeno pušenje" je osnovano 1980. godine u Sarajevu i uskoro je postalo najznačajniji muzički izraz pokreta "Novi primitivizam". Nakon dvije godine nastupa uživo, u malim sarajevskim prostorima, bend je snimio 1984. godine svoj prvi album "Das ist Walter ". Jedna od pjesama, "Zenica bluz" našla se u vrhu top-lista, sa preko više od 100 hiljada prodatih primjeraka. U isto vrijeme, članovi benda su učestvovali u kreiranju TV serije "Top lista nadrealista", satiričnog prikaza tadašnje jugoslovenske političke scene.

Do 1988. godine, snimili su još tri albuma: "Dok čekaš sabah sa šejtanom (1985), "Pozdrav iz zemlje Safari" (1987) i "Male priče o velikoj ljubavi" (1988).

Tokom ratova iz prve polovine devedesetih godina, prošlog vijeka, članovi benda su se razišli i dvije novoformirane muzičke grupe, koje su zadržale staro ime nastavile su da djeluju u Zagrebu i Beogradu, ova posljednja pod vođstvom Neleta Karajlića. Beogradski "ogranak" je izdao pod starim imenom 1997. godine album "Ja nisam odavle", a kada se grupi priključio Emir Kusturica, ona je promijenila ime u "Emir Kusturica i No Smoking Orchestra" i izdala tri albuma. Prvi je bio u obliku "saundtreka" za Kusturičin film "Crna mačka, beli mačor", koji je osvojio Srebrnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu; drugi je izašao 2000. godine pod nazivom "Unza unza time", a treći je izašao u okviru novog Kusturičinog filma "Život je čudo", 2004. godine.

Kusturica i "No Smoking Orchestra" su svojim nekonvencionalnim nastupima i neobičnom muzikom, koju karakterišu antiglobalističke poruke, stekli dosta poklonika širom svijeta i postali prvorazredna atrakcija, pogotovo u zemljama Latinske Amerike.

"Vreme Cigana"

Pank-rok opera Emira Kusturice "Vreme Cigana", nastala po motivima filma "Dom za vješanje", premijerno je izvedena prošle godine u pariskom pozorištu "Bastilja".
Emir Kusturica je zajedno sa Neletom Karajlićem radio na ovoj operi nekoliko mjeseci. Prve probe obavljene su u Mokroj Gori da bi se potom ekipa preselila u Pariz gdje su vrijedno vježbali do premijere.

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - Unza Unza Time

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana