Nikola Grab, gitarista benda “Eho radar”, za “Glas Srpske”: Trudimo se da budemo iskreni i svoji

Branislav Predojević
Foto: Eho radar

Ovaj uspjeh je kruna dosadašnjeg rada i najznačajniji uspjeh za nas na takmičenjima ovakvog tipa. Mi se nikad nismo prijavljivali zbog takmičenja, već samo da bismo svirali i prezentovali našu muziku, a ako se i osvoji neka nagrada tim bolje.

Bili smo iznenađeni i srećni kada smo saznali da smo osvojili prvo mjesto, svi bendovi su zvučali odlično, tako da nismo imali neka očekivanja.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” Nikola Grab, gitarista i jedan od osnivača benda “Eho radar”, komentarišući pobjedu grupe na ovogodišnjem “Demofestu” u izuzetno jakoj konkurenciji. Talentovani muzičar ističe sa druge strane da je svjestan da pobjeda na “Demofestu”, predstavlja novu vrstu izazova za bend, gdje se “dječije bolesti” rok bendova moraju ostaviti iza sebe, u smislu ozbiljnog starta profesionalne karijere.

- To je izazov koji ćemo sa zadovoljstvom prihvatiti. Mi se sad spremamo da uđemo u studio i snimimo naš deveti singl, sa njim bismo završili naš prvi album koji će se zvati “Bez granica”. Onda ćemo više da se posvetimo nastupima i radu na materijalu za drugi album, već imamo nekoliko završenih pjesama i cilj je da se taj album realizuje brže i efikasnije nego prvi. Uveliko razmatramo producente sa kojima bismo sarađivali, ali još nismo ni sa kim stupili u kontakt - rekao je Grab.

GLAS: Bend je nastao 2018. godine kao početak saradnje Vas i gitariste Marka Divjaka. Kako je došlo do formiranja grupe i kako je tekao taj razvojni put originalne postave?

GRAB: Marko i ja živimo u istoj zgradi u Prijedoru, tako da se poznajemo dugo. Nakon što smo se vratili u grad poslije završenih fakulteta krenuli smo da sviramo, brzo smo napravili nekoliko pjesma pa smo potražili ostatak ekipe. Pridružili su nam se Nenad Popović na bubnjevima i Denis Sikirić na basu. To je bio jedan kreativan i zabavan period, nismo nastupali često, ali smo stalno radili i svirali na probama, imali smo osjećaj da možemo da napravimo milion pjesama. Ta prva postava je i najvećim dijelom iznijela ovaj prvi album i doprinos bivših članova je značajan. Negdje tokom procesa nas je napustio Denis zbog odlaska u Sloveniju i došao je Igor Stakić na njegovo mjesto koji je snimio bas za tri pjesme. Onda smo se razišli sa Nenadom i u jednom periodu je izgledalo da nećemo imati s kim da nastavimo dalje da radimo.

GLAS: U međuvremenu došlo je do promjene ritam sekcije, tu je sada Maja na vokalima, dosta snimljenog materijal iza vas. Koliko su same promjene uticale na autorski rad i zvuk pjesama grupe?

GRAB: Upravo tako, nakon basiste Igora, koji je već neko vrijeme u bendu, pridružio nam se Denis Selimović za bubnjevima, a od prije nekoliko mjeseci sa nama je i Maja Rujević na vokalu. Prvobitno smo mislili da ona pjeva samo bek vokale, ali sve nam se čini da će njena uloga biti i veća u budućnosti. U ovoj postavi ne radimo dugo, zbog nastupa smo morali da budemo posvećeni uvježbavanju starih pjesama, radili smo i na nekim novim idejama, ali ne dovoljno tako da ćemo vidjeti kako će taj proces teći. Svaki novi član donosi neku svoju energiju i kvalitet, a samim tim i promjene su neminovne, mi svakako želimo da se razvijamo i mijenjamo.

GLAS: Kada već pominjemo razvoj zvuka, oko vaše muzike pominju se brojne žanrovske odrednice i imena kao uticaji, ali šta je stvarno pokretalo članove “Eho radara” kao slušaoce muzike i koliko se to odrazilo na sam zvuk benda?

GRAB: Svaki član je donosio neke svoje uticaje, a svi jako mnogo slušaju muziku. Teško je nabrojati sve ono što volimo da slušamo. Mnogo je izvođača koji su uticali na nas, od svakoga se da nešto naučiti, ali mi težimo da imamo neki svoj zvuk, da pjesme izađu iz nas, a ne da radimo po šablonu ili da kopiramo nekoga. U suštini mi se samo trudimo da budemo svoji i iskreni. Prepuštamo drugima da odrede koji je to žanr, mislim da su do sada slušaoci našli bolji način da nas opišu nego mi sami. Nama samima je teško da se analiziramo i određujemo u tom smislu.

GLAS: Dobar dio pozitivne reputacije izgradili ste upečatljivim svirkama i prepoznatljivom energijom, sa druge strane rad u studiju donosi drugu vrstu izazova. Koliko ste zadovoljni studijskim snimcima i koliko su oni prenijeli energiju vaših nastupa?

GRAB: Zadovoljni smo snimcima koji su izašli iz studija. Svaku pjesmu smo snimali posebno, tako da su utisci različiti od pjesme do pjesme. To je bio dug proces iz kog smo mnogo naučili. Naravno, uvijek postoje momenti gdje misliš da si mogao nešto da uradiš bolje, ali isto tako se dešava da pjesma izađe iz studija bolja nego što si mogao i da zamisliš.

GLAS: Zvuk “Eho radara” donosi zanimljivu kombinaciju, sa jedne strane naglašeno emotivne lirike i sa druge energičnog, snažnog, modernog rok zvuka. Koliko je teško pomiriti ove, na prvi pogled kontradiktorne elemente u funkcionalnu cjelinu?

GRAB: Mi nismo promišljeno pristupali tome, to je jednostavno dio našeg izražaja, tako da to ide vrlo spontano. Jednostavno volimo da eksperimentišemo i isprobamo neke kombinacije koje možda nisu provjerene i očigledne.

GLAS: Vaša muzika, posebno uživo, zvuči prilično organski u smislu povezivanja stihova i muzike u autorsku cjelinu. Kako nastaju pjesme benda u praktičnom smislu. Da li prvo stihovi pokreću muziku ili muzika stvara podlogu za riječi i kako teče proces njihovog sklapanja u cjelinu?

GRAB: Mi jesmo organski rok bend. Volimo različite pristupe, ali najčešće prvo nastaje muzika i melodije pjevanja, onda na te melodije pišemo tekstove. Marko voli da pjeva, ne voli da recituje, on te melodije pravi brzo uz muziku dok sviramo na probi. Kasnije se pišu tekstovi ili se koriste neke ranije skice za koje čujemo da se uklapaju, prilagođavaju se, mijenjaju se melodije i slično. Ima i jedna pjesma na kojoj smo radili gdje je prvo nastao tekst, tako da je i obrnut proces moguć.

Budućnost

GLAS: Muzika na posljednjoj numeri “Svjetlost” djeluje dosta ritmičnija, na momente skoro pa plesno raspoložena iako su bučne gitare i dalje tu kao prepoznatljiv znak grupe. Da li je to neka vrsta nagovještaja u kojem se pravcu kreće bend?

GRAB: “Svjetlost” ima dosta nekih elemenata koji su tipični za nas i koje volimo da koristimo iako je sa druge strane potpuno drugačija od ostalih pjesama. Vjerovatno će biti nekih sličnih segmenata i na narednom albumu. Po nekim idejama koje smo planirali da razrađujemo, mislim da će drugi album biti malo “pitkiji” i “razigraniji”. Možda smo se i zasitili “teških” pjesma, želimo da naredni album bude plesniji, ali tek ćemo da vidimo šta će sve da izađe iz nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana