Nik Kejv i “Bed sids” objavili album “Wild God”

Branislav Predojević
Nik Kejv i “Bed sids” objavili album “Wild God”

LONDON - Legendarni australijski muzičar Nik Kejv i njegov prateći sastav “Bed sids” objavili su juče novi, osamnaesti po redu studijski album “Wild God”.

U pitanju je nasljednik hvaljenog dvostrukog albuma “Ghosteen” iz 2019. To je prvi album Kejva i “Bed sidsa” nakon pet godina pauze, a najavljen je singlovima “Wild God”, “Frogs” i “Long dark Night”. Snimanja su obavljena tokom proljeća i ljeta u studijima u Provansi u Francuskoj i Londonu. Kejv je producirao album zajedno sa Vorenom Elisom, dok je za miks bio zadužen čuveni Dejvid Fridmen. 

Na albumu su gostovali Kolin Grinvud iz benda “Rejdiohed” i gitarista Luis Almlu, a Kejv je izjavio da se nada da će novi album imati efekat na slušaoce kao što je imao na njega.

- Izbija iz zvučnika i ja se zanesem. To je komplikovan snimak, ali je takođe i dubok i radosno zarazan. Nikada ne postoji master plan kada snimamo. Ploče odražavaju emocionalno stanje autora i muzičara koji su ih svirali. Slušajući ovo, izgleda da smo bili srećni - izjavio je Kejv.

Novi album ima deset pjesama i to je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem koji se, prema riječima Kejva, dotiče prošlosti benda, ali je prolazan i služi samo da popuni nemilosrdni i nemirni korak naprijed. 

- Dio onoga što “Bed sids” radi jeste da pušta ekstremno agresivnu, nasilnu muziku, a zatim odmah nakon toga radi nešto što je izuzetno ranjivo i intimno. Ne plašimo se da to uradimo. Dakle, ovaj album donosi kretanje, od jedne stvari do druge, ali mi to nismo svjesno pokušavali. Jednostavno su pjesme tako ispale - naveo je Kejv.

Kritička reakcija na album izuzetno je pozitivna, na sajtu “Metakritik” ima ocjenu 92/100 na osnovu prvih pet recenzija, što ukazuje na univerzalno priznanje za ploču. Novinar Aleksis Petridis u prikazu za “Gardijan” dao je albumu pet zvjezdica, navodeći da će ovo remek-djelo natjerati da se ponovo zaljubite u život, ističući neobično radosnu prirodu albuma, dok Dejvid Gil iz “Rif magazina” ističe muzički uticaj Dejvida Bouvija, ne samo u Kejvovom pjevanju već i u čistoj ambiciji albuma da se podigne i da nas upozna onakve kakvi jesmo, ranjivi, uplašeni i gladni radosti.

Novi album objavljen je preko striminga, na CD-u i na standardnom vinilu.

FILM

Sam izlazak albuma Kejv je propratio dokumentranim trodijelnim serijalom “The Making of Wild God”.

 Snimljen u studiju “Miraval”  u režiji Megan Kalenen, ovaj ekskluzivni snimak nudi dublji uvid u kreativni proces koji stoji iza novog albuma dokumentujući način na koji Kejv sarađuje u studiju sa svojim slavnim pratećim sastavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana