Neponovljivi glas Tigra iz Velsa

Vanja Štrbac
Neponovljivi glas Tigra iz Velsa

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice Britanac Tom Džons, nastupiće na jesen u beogradskoj "Areni". Koncert je zakazan za 13. novembar, a održaće se u okviru svjetske turneje.

Svoju turneju Tom Džons će početi i završiti koncertima u Sjedinjenima Američkim Državama.

Ovaj poznati muzičar u svijetu nota je već 45 godina, a u svojoj dugoj karijeri ostvario je saradnju sa brojnim muzičkim imenima od Elvisa do Kardigansa.

Nedavno je izdao novi album "24 Hours" koji je kritika ocijenila najboljim u njegovom dosadašnjem radu.

Džons se na ovom albumu po prvi put pojavio i u ulozi tekstopisca većine pjesama koje svaka na svoj način, simbolizuju njegov život i sadrže mnoštvo autobiografskih elemenata.
Na pragu sedamdesete godine odlučio je da krene na intimno retrospektivno putovanje kroz svoj život, a rezultat je novi album na kojem je i pjesma "The Road" koju je posvetio svojoj supruzi sa kojom je u braku više od 50 godina.

Kako mu je ideju za početak stvaranja novog albuma dao frontmen grupe U2 Bono Voks, odlučili su tu saradnju da realizuju u pjesmi "Sugardady" koju su napisali ovaj član grupe U2 i gitarista Edž.

Zbog svog doprinosa britanskoj pop muzici, ovaj slavni britanski pjevač, nosilac je kraljičine titule sir.

Tokom dosadašnje karijere prodao je preko sto miliona nosača zvuka, snimio nekoliko filmova, a među ženskom populacijom nadimkom Tigar iz Velsa, nametnuo se kao jedan od najvećih seks simbola druge polovine 20. vijeka.

Muzičku karijeru Tigar je počeo pjevušeći u rudnicima rodnog grada Pontypadda gdje je radio.

Ovaj Britanac se obreo u mnogim muzičkim pravcima i žanrovima i to s velikim uspjehom.

Prvi pravi veliki hit nastao je 1965. godine. Riječ je o pjesmi koja ga je proslavila "It's Not Unusual", koja odmah zauzima prvo mjesto na britanskoj top-listi i ulazi među prvih deset na američkoj.

Iste godine nastao je hit "Thunderball", naslovna pjesma iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu.

Uspjeh Toma Džonsa i njegov put prema samom vrhu svjetske pop scene postali su nezadrživi. Redali su se hit za hitom, a pjesmom "Delailah" zauzeo je mjesto namijenjeno svjetskoj pjevačkoj ličnosti broj jedan.

Tom je pjesmom postigao ogroman uspjeh, njegova interpretacija te pjesme ni sa čim nije uporediva, pa ne čudi što tu pjesmu ostale pjevačke zvijezde nisu uvrštavale u svoj repertoar, jer je bilo jasno da bi bilo koje izvođenje tog mega-hita bilo blijeda kopija Džonsove verzije.

Ova pjesma je te burne 1968. godine, bila najveći i daleko najizvođeniji svjetski hit, i na radio-stanicama i u svakoj drugoj prilici, pa čak i toliko da je u Danskoj zbog neprekidnog izvođenja na kraju te godine proglašena najdosadnijom pjesmom.

Narednih godina Tom Džons i dalje izbacuje hitove, a masovna histerija žena na njegovim koncertima postaje uobičajena pojava.

Poslije svakog nastupa, na pozornici ostaje mnoštvo dobačenog cvijeća, raznih poruka, ključeva hotelskih soba i ženskog donjeg rublja.

Popularnost mu je ogromna, a novi hit iz 1971. godine "She's Lady" je posebno za njega komponovao velikan pop muzike Pol Anka.

Tokom osamdesetih Džonsova karijera stagnira. Veliki povratak ove zvijezde dogodio se 1999. godine albumom "Reload" i velikim hitom "Sexbomb".

Ovaj put sa drugačijim muzičkim izrazom, neumorni velikan svjetskoga popa kao da poručuje da nipošto nije za penziju.

I dalje snima hitove, prilagođene današnjim trendovima, hitove koji sigurno neće postati evergrin kao oni iz šezdesetih godina, ali koji ga približavaju mlađim obožavaocima.

Njegova popularnost privlači publiku svih generacija. Tim više, što uprkos godinama ima onaj moćni, neponovljivi glas.

"Green Green Grass of Home"

Američki pjevač Jerry Lee Lewis snimio je kantri verziju jedne, ne baš previše poznate balade s kojom nije postigao nikakav uspjeh. Tom Džons je čuo tu kompoziciju i zaključio da je to prava pjesma za njega, pa 1966. godine on snima svoju verziju te balade, svoju najpoznatiju pjesmu, i postiže ogroman, nevjerojatan uspjeh. Riječ je o kompoziciji "Green Green Grass of Home ", pjesmi koja je proslavila Toma Džonsa, ali i pjesmi koju je proslavio Tom Džons. 

Tom Jones - Delilah /video/

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana