Nenad Milosavljević - Današnje pjesme izgubile dušu

Glas Srpske
Nenad Milosavljević - Današnje pjesme izgubile dušu

Današnja domaća muzička scena ne može da se pohvali kvalitetom jer nam je estetika ozbiljno ugrožena, a čini se da čak i ono što danas smatramo vrhunskim zvukom u poređenju sa onim iz prošlih vremena nije ništa posebno.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" frontmen niške grupe "Galija" Nenad Milosavljević - Neša Galija.

- Na sceni danas imamo sve i svašta, ali današnja moderna muzika je rezultat vremena u kojem živimo jer svako doba diktira svoju umetnost. Istina je da se zvuk promenio pod uticajem elektronskih muzičkih pravaca i da su pesme izgubile svoju dušu, ali ne treba zanemariti ni to da ipak postoje mladi talentovani autori na ovim prostorima koji imaju šta da kažu kroz svoja ostvarenja - kazao je Milosavljević.

Naglasio je da nije siguran kada će grupa izdati novi CD jer je sveprisutna kriza uzela danak. Sve snage su, kaže on, usmjerili na to da privedu kraju pripreme za beogradski koncert koji će se održati 22. oktobra u Centru "Sava ". Gdje će još "Galija" da održi koncerte, za sada ne može da kaže.

- U Banjaluci nismo nastupali dugo jer nas niko nije pozivao, ali to ne znači da se uskoro nećemo družiti - dodao je Milosavljević.

Neša Galija je na muzičkoj sceni prisutan duže od tri decenije, a život mu je, kaže, oduvijek bio nepresušni izvor inspiracije kao i mnogim drugim muzičarima.

- Tako je poruka koja se šalje putem pesama stav koji stičemo krećući se kroz prostor. Život je ta snaga, nadahnuće za muzičke kreacije i u tom slučaju ne postoji ni danas, ni juče, ni sutra već samo on kao takav - pojasnio je Milosavljević.

Pored ljubavi, koja je najčešći motiv u pjesmama ove grupe, oni ne zanemaruju ni tradiciju i vjeru.

- Muzičkih projekata u kojima veličamo našu bogatu tradiciju i kulturno nasleđe će vjerovatno još biti, ali pustićemo našim dušama da same odrede kada će se to desiti - naglasio je Milosavljević, dodavši da se teme ne biraju već nameću same po sebi.

Naglasio je da je uvijek spreman da napravi nešto novo što bi nadmašilo slavu njegovih starih numera, ali da je to uslovljeno time koliko je umjetnik raspoložen da se uhvati u koštac sa izazovom.

- Nekada su uslovi za stvaralaštvo bili mnogo bolji, što je dalje dovelo do formiranja odličnog zvuka, a danas kad sve morate da obavljate sami, počev od omota, produkcije, izdavaštva... morate da uradite i nešto na uštrb kvaliteta. Nepostojanje formalne zakonske zaštite intelektualne svojine i diskografskih kuća dovelo je do lošeg stanja u ovoj oblasti - rekao je Milosavljević.

Život

Neša Galija kaže da je za njega stvaralaštvo u stvari život.

- Lično mislim da bih, kada bih prestao da radim, prestao i da živim. Najveća sreća i uspeh u mom životu je to što sam imao mogućnost da se bavim onim što volim, a to je muzika - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana