“Nena” reizdaje slavni prvenac: Crveni baloni hladnog rata

Branislav Predojević
“Nena” reizdaje slavni prvenac: Crveni baloni hladnog rata

BERLIN - Legendarni debi album njemačkog benda “Nena”, nazvan imenom grupe, biće ponovo izdat kao prošireno dva CD i dva LP deluks izdanje u novembru.

Prvobitno objavljen u januaru 1983. godine, album sadrži originalni hit singl “99 Luftbaluns”, jedan od najvećih hitova osamdesetih, ali zanimljivo je da sam album nije objavljen u inostranstvu izvan Njemačke.

Objavljen 14. januara 1983. godine, album “Nena” bio je dio muzičkog žanra pod nazivom “novi njemački talas” i nošen uspjehom pomenutog singla “99 Luftbaluns” dostigao je prvo mjesto  na muzičkim listama širom svijeta.

Numera je bila hit broj jedan u  Australiji, Austriji, Kanadi, Irskoj, Holandiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u SAD stigla do pozicije broj 2 na “Bilbord” top-listi singlova.

Album su producirali Manfred Prajker i Rejnhold Hejl iz njemačkog benda “Splif”, a numera koja je proslavila sastav bila je neka vrsta pop posvete paranoji i strahu od hladnog rata Zapada i Sovjetskog Saveza. Pjesma je inspirisana koncertom “Rolingstonsa” u Zapadnom Berlinu u junu 1982. godine, kada je gitarista grupe Karlo Karges primijetio da se puštaju baloni. Gledao ih je kako se kreću prema horizontu, pomičući se i mijenjajući oblike poput čudnih svemirskih letjelica poznatih kao  NLO. Razmišljao je o tome šta bi se moglo dogoditi ako prelete preko Berlinskog zida u Istočni Berlin  i slučajno izazovu nuklearni rat, što su članovi pretvorili u stihove, praćene plesnim ritmom i zaraznom melodijom. Engleska verzija zadržava duh originalnog narativa, ali mnogi tekstovi su prevedeni poetski, pa pjevačica (narator) slučajno pušta crvene helijumske balone sa svojim neimenovanim prijateljem u nebo i greškom ih registruje neispravan sistem ranog upozorenja kao neprijateljski kontakt, što dovodi do panike i na kraju nuklearnog rata, pri čemu je kraj pjesme skoro identičan kraju originalne njemačke verzije. Od samog početka pjevačica Nena i  klavijaturista i koautor numere Uve Petersen izrazili su neodobravanje engleske verzije pjesme “99 Red Ballons”.

- Tu smo napravili grešku. Mislim da pjesma gubi nešto u prevodu i čak zvuči glupo. Postala je previše očigledno politička numera, a mi nismo bili grupa koja želi da bude viđena kao protestni bend - rekao je Petersen.

U skladu s tim ovo specijalno izdanje se drži originalne njemačke ploče, uz deset numera bonusa, a etiketa BMG ističe da je zvuk remasterizovan sa originalnih kaseta kako bi se obezbijedio odličan kvalitet zvuka. Komplet od dva CD-a uključuje knjižicu od 24 stranice s ličnom bilješkom Nene posvećenu preminulom članu benda gitaristi Karlu Kargesu. Tu je i set od dva LP-ja elegantnog izgleda na crvenom vinilu koji sadrži istih 10 bonus pjesama na drugom LP-ju.

Grupa

Bend je osnovan 1981. godine, kada je vokal Gabriele Kerner, poznata kao  Nena, došla u Zapadni Berlin sa bubnjarom Rolfom Brendelom, njenim tadašnjim momkom.

Tamo su okupili ostale članove benda, koji je ime dobio po nadimku njihove pjevačice (španski izraz “mala djevojčica”), koji je stekla tokom porodičnog odmora u Španiji. Postali su senzacija preko noći u Njemačkoj kada su izveli svoj debitantski singl “Nur Getraumut” na njemačkoj televiziji 1982. godine,  a nakon uspjeha singla “99 Luftbaluns” bend je počeo da se penje na američke top-liste, gdje je dostigao broj 2. Pjesma je postala  jedna od najuspješnijih pjesama izvan engleskog jezika u istoriji američkih lista, ali se nakon dva albuma objavljena 1985. i 1986. godine grupa raspala, dok je pjevačica Nena krenula u vode solo karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana