Nemanja Radulović: Živim na krilima muzike

Mirna Pijetlović
Nemanja Radulović: Živim na krilima muzike

Mokra Gora - Imao sam poseban osećaj svirajući na “Kustendorfu”, jer se na ovom festivalu prvi put svirala umetnička muzika i ja sam zaista jako srećan zbog toga, naročito zbog publike koja je fenomenalno reagovala.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” svjetski priznati violinista Nemanja Radulović, koji je bio gost ovogodišnjeg “Kustendorfa” sa francuskim bendom “Devils trils”.

Ovaj mladi umjetnik, kako kaže, živi muziku, a u njegovoj impozantnoj biografiji je između deset i dvadeset hiljada koncerata odsviranih po cijelom svijetu, koncertirao je u najprestižnijim dvoranama, a za svoju virtuoznost primio je veliki broj nagrada, te sarađivao sa poznatim umjetnicima kao što su Najdžel Kenedi, Patris Fontanarosa i mnogi drugi.

On ističe da je umjetnost ta jedina nit koja u današnje vrijeme povezuje ljude, te da za muziku nije potreban jezik kako bi se slušala.

- Kada gledamo film, svi mi želimo da razumemo o čemu glumci pričaju, ali opet ako imate kvalitetne slike i dobre ideje, vrlo lako možete da shvatite poruku i suštinu tog filma i bez prevoda. Umetnost je za mene nešto najlepše i svako jutro kada se probudim, zamišljam da su umetnici ti koji mogu da promene svet i koji moraju da ga naprave još lepšim i prenesu tu univerzalnu poruku svima koji ih okružuju - ističe Radulović.

Mladi ljudi su za njega, kaže, uvijek velika inspiracija, jer su prepuni ideja i imaju snagu i volju da promijene svijet oko sebe, iako nisu ni svjesni da to i ne ide baš tako lako.

- Uvek mi je drago kada vidim mlade muzičare koji tek počinju, a imaju određene probleme, bilo tehničke prirode, bilo da je u pitanju ideja koju ne znaju na koji način da je realizuju, a mogu da im pomognem. Mislim da nema ništa lepše nego kada svoje znanje i iskustvo podelimo sa drugima - kaže Nemanja Radulović.

Radulovićev put do uspjeha je, kaže, bezrezervno pomogla njegova porodica, ali i sreća da ima veoma dobre profesore.

- Moji profesori su znali da mi daju slobodu, isto kao i porodica. Mislim da mi je upravo ta sloboda dala krila i “sastavila” me kao ličnost i kao umetnika. Presrećan sam što sam za profesore imao vrhunske pedagoge i velike muzičke stručnjake, kako u školovanju u Beogradu, tako i kasnije na usavršavanju u Francuskoj - ističe Radulović.

On dodaje da ako ste slobodni u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima, da ste isto tako slobodni i kada stvarate, te da vas zbog toga niko neće osuđivati.

- Živim za trenutak i zato mi je najlepši baš onaj koncert gde se trenutno nalazim, iako sam imao do sada mnogobrojne predivne koncerte i iskustva. Na svojim nastupima umetničku muziku prezentujem na jedan drugačiji način koji će biti interesantniji mladim ljudima, jer ne želim da se na koncertu osećaju kao na nekom predavanju, nego da jednostavno uživaju u muziciranju - kaže Nemanja Radulović.

Kaže da mu je želja da nastupa u Banjaluci, koju obožava kao grad, ali da do sada nije imao priliku da održi koncert u gradu na Vrbasu.

- Pored mnogobrojnih koncerata koje ćemo uskoro održati izdvojio bih onaj u Nišu u jednoj diskoteci čiji cilj je da se još više približimo mladima. Ne želimo da čekamo da mladi dođu u koncertnu dvoranu sa strahom da će se pogrešno ponašati, nego ćemo ih na ovakvim koncertima uveriti da umetnička muzika nije bauk - poručuje Nemanja Radulović.

Nemanja Radulović

Nemanja Radulović rođen je u Srbiji 1985. godine.

Studije muzike započeo je 1992. godine, a 1996. godine je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda za muziku.

Sa četrnaest godina odselio se u Francusku da bi se usavršavao kod Patrisa Fontanarose na Konzervatorijumu u Parizu.

Koncerti i albumi dvadesetšestogodišnjeg Nemanje Radulovića namijenjeni su mladoj muzičkoj publici.

Njegova izvođenja i scensko prisustvo uzbuđuju javnost, a svirao je u najznačajnijim evropskim koncertnim dvoranama.

Svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1765. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana