Natalija Todorović: Umjetnost uči i nadahnjuje publiku

Ilijana Božić
Natalija Todorović: Umjetnost uči i nadahnjuje publiku

BANjALUKA - Imam dugogodišnju lijepu saradnju sa skoro svim gradovima i kulturnim centrima u BIH, tako da se zajedničkim snagama borimo za širenje i promociju klasične muzike i umjetnosti uopšte.

Kazala je to za “Glas Srpske” violinistkinja Natalija Todorović koja zajedno sa Vanjom Trubajić (violončelo) čini “Brillante duo” koji nastupa pred publikom širom Republike Srpske i BiH. Naime, njihov idući nastup zakazan je 6. juna u Laktašima, zatim 7. juna na Palama, a 8. juna nastupiće u Andrićgradu u Višegradu. Takođe, planirano je da održe koncert 28. juna u Jajcu te da otvore ljetnu pozornicu u Art dvorištu Banskog dvora. Njen dugogodišnji saradnik je pijanista Vlado Danić.

- Sa ciljem promocije klasične muzike prošle godine izašao je i moj CD “Prosnevanje” za Muzičku produkciju RTRS, kao i spot za kompoziciju V. Montija “Čardaš” u produkciji RTRS-a - dodala je ona.

Kako nam je kazala svoje koncerte često naziva “Violinska promenada”.

- To su šetanja sa violinom kroz stilove i periode tako da je repertoar, iako klasičan violinski, zapravo vrlo raznolik i dopadljiv i nekoj široj publici što i jeste moj cilj, da violinu približim svima. Ljeti zbog toga održim seriju koncerata na otvorenom i vidim da se to publici posebno dopada - kazala je Todorovićeva.

Naglasila je da je svirala u gradovima gdje nikad nije bio koncert violine i klavira te da je ta reakcija publike ono što je godinama motiviše da stalno radi na sebi i bori se za umjetnost.

- Mislim da jedan istinski umjetnik ne bi trebalo u potpunosti da se podredi potrebama publike. Umjetnost je tu i da uči, nadahnjuje, ona ide sama za sebe. U maloj količini prilagodim program publici, ali vidim da im se to dopada pa su tako iz godine u godinu koncerti posjećeniji - objasnila je ona.

Istakla je da u Banskom dvoru održi jedan ili dva koncerta godišnje te da je to dugogodišnja saradnja koju nastoji svake godine da obogati i zahvalila je Banskom dvoru na nesebičnoj podršci.

- U junu sa sestrom Vanjom otvoriću ljetnu pozornicu Banskog dvora u Art dvorištu sa našim duetom “Brillante duo”. Koncert violine i violončela jeste spoj nekih nama najljepših kompozicija za ova dva instrumenta i mislim da će se i publici dopasti - ispričala je Todorovićeva.

Budući da Natalija Todorović predaje violinu u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” te da vodi radionice za violiniste osnovnih i srednjih škola objasnila je da radi već 17 godina sa đacima te da je i sama bivši učenik iste škole.

- Takoreći odrasla sam u njoj. Nastojim da svoju ljubav prema violini prenesem na đake. Rijetki su talenti koji nastave da se bave violinom, ali svakako da ih ima. Drago mi je što u Banjaluci veoma mnogo djece ide u našu školu i na neki način stiču neko osnovno muzičko obrazovanje što je i stvar neke opšte kulture ili bi makar trebalo da bude - dodala je ona.

Kazala je da radionicu za violiniste pod nazivom “Radost sviranja” u organizaciji Banskog dvora održava već šest godina zaredom.

Kontinuitet

Natalija Todorović je istakla da ide u susret jednoj lijepoj ljetnoj koncertnoj sezoni te da joj je u posljednjih nekoliko godina najvažnije da ima kontinuitet u nastupima.

- To me održava kao violinistkinju i mnogo mi znači. To je i najvažnije za jednog violinistu, stalni kontakt sa publikom. Ponovo sam se vratila pisanju kompozicija tako da i na tom polju imam nekih planova - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana