Najljepša i najvažnija ostvarenja Motorheda

Nikola Lugić
Najljepša i najvažnija ostvarenja Motorheda

Engleska hevi metal grupa "Motorhed" za decembar najavljuje svoje 20. studijsko izdanje. "Motorhed" će 13. decembra objaviti album "The world is yours", na kojem se nalazi 11 pjesama, među kojima su "Devils in my head", "Bye bye butch bye bye", "I know how to die" i druge.

Produkciju potpisuju Kameron Veb i Romeš Dodangoda. Bend će krenuti i na promotivnu turneju, prvo po Velikoj Britaniji, pa po cijeloj Evropi.

Posljednji album "Motorajzer" Lemi i ekipa objavili su prije dvije godine. Novi će biti prvo izdanje novoosnovane izdavačke kuće "Motorhead music". Novi album je od vitalnog značaja za titane hevi metal muzike, a prije nekoliko dana to je u intervjuu za britanski list "Večernja hronika" rekao i bubnjar benda Miki Di.

- Imamo veoma stručne ljude koji vode "Motorhead music". Nažalost, novi album izlazi malo kasno i sramota je što neće biti u prodaji prije naše turneje u Velikoj Britaniji. Britanskoj publici odsviraćemo nekoliko pjesama sa novog albuma, ali nećemo pretjerivati - izjavio je Miki.

"Motorhed" nikada nije važio za najbolji hard rok ili hevi metal bend. Oni su jednostavno uvijek bili najglasniji ili "najtvrđi". "Motorhed" je jedna vrsta stanja uma, oni su način i stil života. Zato su i izabrali jedan od najnapetijih trenutaka za izdavanje pobunjeničkog albuma u svjetskoj istoriji, koji će se uz to zvati "Svijet je vaš". Album su napisali i odsvirali Lemi Kilmajster, Filip Kembel i Miki Di, a snimali su u Los Anđelesu i Velsu. Cilj je da ovim albumom podsjete sve da nikad ne treba stati sa preispitivanjem i kritikovanjem društva u kojem živimo, jer to isto društvo će svakog od nas sažvakati i onda ispljunuti samo ako mu pružimo priliku za to. Kako ovaj "tvrdi" bend stalno napreduje i nadograđuje svoju muziku, na novom albumu ćemo sasvim sigurno moći da čujemo jedno od najljepših i najvažnijih "Motorhedovih" ostvarenja. Po ko zna koji put Kilmajster i kompanija podsjetiće da je "rokenrol jedina prava religija", te da nas "samo rok može osloboditi, učiniti da hromi prohodaju, a slijepi progledaju".

Šta još reći o bendu koji je stalno na turnejama i čiji frontmen je toliko "kul" da je o njemu snimljen dokumentarac. "Motorhed" je britanska hevi metal grupa koju je 1975. godine osnovao basista, pjevač i tekstopisac Lemi Kilmajster, pravog imena Ijan Kilmajster, poslije razlaza sa ondašnjim ikonama spejs roka, grupom "Hokvind". U britanskom slengu, "motorhed" označava zavisnika od amfetamina. Neki smatraju da je izrazito glasan i brz hevi metal koji je grupa svirala sasvim sigurno bio jedan od najoriginalnijih i najinovativnijih koji je kasnih sedamdesetih žanr ponudio slušaocima sugerišući na taj način da je njihova originalna fuzija pankerske žestine i stava sa tradicionalnim hevi metalom "iznjedrila" nove podžanrove, spid metal i treš metal. Iako je diskutabilna tvrdnja da je grupa "Motorhed" stvorila navedene žanrove, činjenica je da je ostavila neizbrisiv trag u žanru hevi metala i rok muzike uopšte.

Dok su kritičari po inerciji opisivali muziku grupe kao hevi metal ili spid metal, Kilmajster je, baš kao i braća Jang iz grupe AC/DC, spremno odbacivao te epitete tvrdeći da je "Motorhed" samo jedna obična "rokenrol grupa". Stihovi pjesama grupe su tematski raznovrsni i kreću se od rata, borbe dobra i zla, preko zloupotrebe moći, promiskuitetnog seksa, zloupotrebe narkotika pa sve do "života na drumu", koji je glavna tema pjesama "(We Are) The Road crew", "Iron Horse/Born to Lose" i "Keep Us on the Road".

Snimanje

 Za vrijeme snimanja albuma, u kasno proljeće ove godine, bolest Kembelovog oca uzdrmala je sve članove benda i unijela nemir u snimanje albuma. Zbog toga što je morao da bude blizu oca Kembel je snimao u Velsu, dok su Miki i Lemi snimali u Kaliforniji. Ali, kada si motorhed, ništa te ne može iznenaditi, te su momci uspješno priveli kraju još jedan projekat.

Tetovaže

Privrženost pravih fanova bendu najbolje se vidi na oficijelnom sajtu "Motorheda". Postoji poseban dio sajta rezervisan za fanove koji su na svom tijelu tetovažom zauvijek zabilježili jedan od motiva grupe. Zanimljivo je da postoji arhiva od više od 16.000 slika raznih tetovaža od kojih je veliki broj urađen na glavi, a nerijetko i na malo intimnijim dijelovima tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana