Na novom albumu Metalike četiri svjetske turneje

Nikola Lugić
Na novom albumu Metalike četiri svjetske turneje

Američki bend "Metalika" kraj svjetske turneje, koja je nosila naziv "Death Magnetic", proslaviće objavljivanjem "live" albuma na kojem će se nalaziti po dvije pjesme sa četiri svjetske turneje od 1989. do 2004. godine.

Album, u izdanju produkcijske kuće "Trans-Tasman records" u prodaji će se naći 20. septembra, a radi se o ograničenom izdanju.

- Fanovi su nam pomogli oko stvaranja ovog albuma. Skratili smo spisak numera koje će se na njemu naći i uglavnom su to pjesme koje nikada ranije nisu objavljene u "live" verziji - stoji na oficijelnom sajtu ovog benda.

Album će se zvati "Six feet down under", a na njemu će se naći dvije pjesme iz 1989. godine "Eye of a beholder" i "...And justie for all", dvije iz 1993. godine sa koncerata u Pertu i Melburnu "Through the never" i "The unforgiven", kao i "Low man's liric", "Devil's dance", "Frantic" i "Fight fire with fire".

Bend vjernim fanovima poručuje da budu nježni u ocjeni pojedinih pjesama.

- Za nekoliko pjesama može se reći da su "grube", te njihovo razumijevanje može biti nepotpuno! One su, međutim, uhvatile žive trenutke i nadamo se da ćete se zabaviti slušajući ih kao što smo i mi svirajući ih u noćima kada su snimljene - izjavili su članovi benda.

U sklopu svjetske turneje, na kojoj "Metalika" promoviše svoj posljednji studijski album "Death Magnetic" objavljen 12. septembra 2008. godine, polovinom maja održan je i koncert na zagrebačkom hipodromu.

Koncertu je prisustvovalo više od 40.000 ljudi iz cijelog regiona.

Pored svjetske turneje, "Metalika" je stigla u svoj raspored uvrstila i spektakularni koncert koji je održan u glavnom gradu Bugarske. U gradu mudrosti, kako su Sofiju zvali antički Grci, na jednom koncertu zajedno su "prašili" velikani metal muzike "Metalika", "Slejer", "Megadet" i "Antraks". Legendarni koncert održan je 22. juna pred više od 80.000 euforičnih fanova, poslije čega je istog dana emitovan u 800 bioskopskih dvorana širom svijeta. Sredinom oktobra ove godine izlazi specijalno DVD izdanje koje će pored koncerta sadržavati i intervjue sa učesnicima ovog nesvakidašnjeg hevi metal spektakla. Veliko interesovanje publike iznenadilo je i frontmena "Metalike".

- Ko bi rekao da će velika treš metal četvorka i poslije više od 25 godina od osnivanja, ne samo još uvijek postojati i puniti stadione širom Evrope već puniti i bioskopske sale širom svijeta - rekao je poslije koncerta u Sofiji Džejms Hetfild.

"Metalika" je najuspješnija hard rok grupa svih vremena, o čemu svjedoči broj od više od 100 miliona prodatih albuma širom svjeta. Grupa je nastala 1981. godine u Los Anđelesu, a osnovali su je pjevač i gitarista Džejms Hetfild, bubnjar Lars Urlih i basista Rok Makgavni koji ubrzo napušta bend jer mu se ne sviđa njegov sve agresivniji zvuk.

Prvi demo "Metalika" je snimila 1982. godine, međutim on nikada nije zvanično objavljen. Već 1983. godine snimaju prvi studijski album pod nazivom "Kill’ em All", koji je po mišljenju mnogih prvi pravi treš metal album.

Najburnija godina za "Metaliku" bila je 1986. kada poslije objavljivanja trećeg albuma i bestselera "Master of Puppete " u saobraćajnoj nesreći na turneji u Švedskoj gine tadašnji basista Klif Berton. I pored teškog gubitka, bend započinje snimanje novog albuma "And Justice for All". U periodu od 1991. do 2003. objavljuju albume "Metallica", "Load", "Reload", "Garage Inc.", "S&M", "St. Anger", te "Death Magnetic" poslije čijeg izdavanja su krenuli na svjetsku turneju.

Prvi album

Prvi album "Metalike" trebalo je da se zove "Metal Up Your Ass", a nakon što izdavač to nije dozvolio, Klif Berton je uzviknuo: "Kill 'em all ", misleći pri tome na šefove, te je prvi album tako dobio ime. Još jedna zanimljivost vezana je za Džejmsa Hetfilda čiji hobi je skupljanje gitara iz 1963. godine, koja je godina njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana