Na aukciji prvi ugovor Bitlsa

S.S.
Na aukciji prvi ugovor Bitlsa

LONDON - Prvi ugovor koji su potpisali članovi "Bitlsa" biće iznešen na aukciju početkom septembra i trebalo bi da dostigne cijenu između 315.000 i 500.000 evra.

Četvorica budućih Bitlsa, Džon Vinston Lenon, Džejms Pol Makartni, Džorddž Harison i Ričard Starki, poznat kao Ringo Star, stavila su potpise 24. januara 1962. godine na prvi ugovor u njihovoj karijeri, napravljen sa menadžerom Brajanom Epštajnom.

Ugovor su morali da potpišu i Harold Hargrejvs Harison i Džejms Makartni, očevi Džordža Harisona i Pola Makartnija, jer u to vreme još nisu bili punoljetni.

Interesantno je da Epštajn nije toga dana potpisao ugovor, uz obećanje da će staviti svoje ime na ljega tek kada im obezbjedi snimanje ploče. Šest mejseci kasnije održao je riječ i napravio ugovor sa "EMI"-jem, pa dodao potpis 1. oktobra 1962.

Kako stoji u ugovoru, Epštajn, koji je bend otkrio u liverpulskom "Caverm Club "-u, se obavezao na savjetovanje umjetnika o svemu što se tiče oblačenja, šminke i nastupa, kao i muzike koju će izvoditi. Zauzvrat, dobijaće procenat od zarade, i to 25 posto ako bend nedjeljno zaradi više od 200 funti, 20 posto ako naprave između 100 i 200 funti i 15 posto ukoliko ne pređu 100 funti nedjeljno.

Ted Oven, direktor "The Fame Bureay ", kuće koja će održati aukciju, opisuje ovaj ugovor kao "jedan od najznačajnijih u muzičkoj istoriji".

Primjerak koji sadrži 10 stranica je u vlasništvu jednog anonimnog kolekcionara koji je do njega došao prije sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana