Muzika obogaćuje, povezuje i oplemenjuje

Danko Kuzmanović
Muzika obogaćuje, povezuje i oplemenjuje

Banjaluka - Ovaj dan je izuzetno važan i bitan. Profesor Saša Pavlović je uz neke svoje kolege bio inicijator ove priče oko Svjetskog dana muzike i zaista se godinama trudio da se to održi.

Umjetnička muzika koju mi njegujemo može se čuti i na mjestima gdje se inače čuje neka druga vrsta muzike koja kvari sluh, ali i dušu. Ono što slušate to vas određuje, tako i mislite i volite, zato je muzika važna.

Kazao je ovo prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman na svečanom otvaranju Svjetskog dana muzike u prostorijama Akademije umjetnosti.

Dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik je napomenula da se svjetski dan muzike obilježava u više od 500 gradova svijeta.

- Svjetski dan muzike se obilježava od 1982. godine, najprije je počelo s obilježavanjem u Francuskoj, a zatim se raširila u više od 500 gradova u 120 zemalja. Ove godine je u proslavu bilo uključeno više od 300 izvođača, koji su svirali na 10 lokacija - rekla je Dodikova. 

Upravo je Akademija umjetnosti ta, kako je rekla Dodikova, koja je ucrtala Banjaluku na mapu gradova u kojima se obilježava ova veoma značajna manifestacija.

- Banjaluka se uključila na tu mapu gradova koji obilježavaju Svjetski dan muzike prije osam godina i to baš u organizaciji Akademije umjetnosti UNIBL, tako da od tada nastojimo da taj dan tokom čitavog dana muzika bude sastavni dio grada i da bude izvođena u vrtićima, bankama, zgradi Vlade RS i drugim institucijama - istakla je Dodikova.

Dodikova je navela da joj je muzika u svakom slučaju jedna od najznačajnijih stvari u životu.

- Muzika mi znači mnogo. Ona je jedna od najznačajnijih stvari u mom životu. Ne govorim samo u o umjetničkoj muzici, nego uopšte muzika kao sastavni dio i profesije i života uopšte, nešto što nas kao i druge vrste umjetnosti obogaćuje, širi nam vidike, povezuje nas i oplemenjuje - objasnila je Dodikova.

Centralni dio manifestacije bio je predviđen za večernje časove, ispred zgrade Gradske uprave, kada se održao defile, u kojem je jedan dio policijskog orkestra krenuo od robne kuće “Boska”, a drugi od Narodnog pozorišta RS, te su se sastali ispred pomenute zgrade.

Ovogodišnji program izveden je još u ulici Veselina Masleše, Akademiji nauka i umjetnosti RS, zgradi Vlade RS, prostorijama humanitarnog udruženja “Duga”, vrtićima “Nataša” i “Kockica”, kao i u aleji u Kampusu Univerziteta u Banjaluci i prostorijama Akademije umjetnosti.

Studenti Akademije umjetnosti su koncertom u atrijumu Gradske uprave ozvaničili i početak ovogodišnjeg kulturno-umjetničkog projekta Gradske uprave pod nazivom “Kultura u prolazu”.

Učesnici

 

Osim studenata Akademije umjetnosti, u programu su učestvovali i Policijski orkestar MUP-a RS, učenici Muzičke škole “Vlado Milošević”, predstavnici Konfucijevog instituta, ANIP “Veselin Masleša”, mješoviti hor “Kastratonika”, Gradski tamburaški orkestar i plesni studio “Point”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana