Muzika ljubavi bosonoge dive

Vanja Štrbac
Muzika ljubavi bosonoge dive

Popularna zelenortska pjevačica Sezarija Evora, poznata i kao "bosonoga diva", jer na svojim koncertima nastupa bosa, održaće koncert u beogradskom Centru "Sava" 6. oktobra.

Evora će u Beogradu promovisati svoj posljednji album "Rogmar". Novi album nastao je u njenom rodnom mjestu Mindelo, gdje ova umjetnica ima svoj studio, što joj ujedno omogućava saradnju sa mladim, lokalnim umjetnicima i tekstopiscima.

Mindelo je smješten na Kape Verdeu, pored obale Senegala, gdje je "bosonoga diva" živjela sa porodicom. Bez oca je ostala u djetinjstvu, kada je imala sedam godina. Poslije njegove smrti, Sezarijina majka je nastojala da prehrani porodicu mizernom platom, koju je zarađivala u sirotištu u kojem je radila. Povremeno je ostavljala kćerku da je tamo čuvaju, tako da je boraveći tamo, Sezarija učila da pjeva u horu u sirotištu.

Kada je imala 16 godina, upoznala je mornara Eduarda, koji joj je približio tradicionalni muzički pravac Kape Verdea, koji nazivaju morna ili koladeira. Riječ je o baladama koje govore o patnji i izgubljenoj ljubavi.

Počela je da pjeva u lokalnim barovima i hotelima. Uz pomoć lokalnih muzičara usavršila je svoje sposobnosti, da bi je obožavaoci kasnije prozvali "kraljicom morne". Postala je poznata u Kape Verdeu, ali ostala je relativno nepoznata u  svijetu.

Evorin ujak, poznati muzičar i tekstopisac, napisao je za nju nekoliko predivnih pjesama koje su pronašle mjesto na prvim albumima koje je objavila.

Zadržala je popularnost, ali joj slava nije donijela veliku zaradu kako to inače biva. Bila je razočarana i okružena samo problemima, kako privatnim, tako i materijalnim, uz veoma tešku ekonomsku i političku situaciju u Kape Verdeu, što je navelo da se odrekne pjevanja i da pomaže porodici.

Nije nastupala deset godina, za koje kaže da su bile "mračne godine" njenog života. U tom periodu suočavala se sa velikim problemom - borbom protiv alkoholizma.

Podstaknuta ohrabrenjima vodećeg muzičara iz Kape Verdea, Bane, kojeg je upoznala u Portugaliji, ponovo se vratila u svijet muzike. Bana joj je obezbijedio nekoliko koncerata u Portugaliji.

Zahvaljujući nagovorima Francuza Hosea da Silve, koji je porijeklom iz Kape Verdea, osamdesetih godina prošlog vijeka Evora je otišla u Pariz. Tamo je snimila svoj prvi album "La Diva auy Pieds Nus ", koji je objavljen 1988.

Pjesma sa ovog albuma "Sodade", njen je prvi međunarodni hit, prva pjesma koja nije na francuskom jeziku, a koja je tu postala veoma popularna.

Portugalski izraz saudade veoma je kompleksan i nemoguće ga je prevesti na neki drugi jezik, ali ovaj termin ima veze sa nostalgijom, tugom, žudnjom i žaljenjem. Ovaj izraz sastavni je dio muzike zelenortskog ostrva.

Ovaj album osvojio je ne samo simpatije publike, nego je odlično prošao i kod muzičkih kritičara, a označio je njen veliki povratak. Sljedeći album "Miss Perfumado" iz 1992. godine postigao je veliki uspjeh i sa 47 godina Evora postaje svjetska zvijezda.

Jedna od zemalja koju je veoma često posjećivala i gdje rado odlazi je Grčka. Tamo je snimila duete sa Elefterijom Arvanitaki i Dimitrom Galani.

Poslije duge turneje po Evropi i Sjevernoj Americi, i nekoliko uspješnih albuma, Evora postiže uspjeh širom svijeta.

Njena muzika predivno oslikava predio iz kojeg dolazi. Čovjek kad sluša njene pjesme, želi da bude u Africi, u kući uz more, okružen pijeskom, ribarskim mrežama i mirisom okeana, želi da je zaljubljen ili da se podsjeti da je već zaljubljen.

Saradnja sa Bregovićem

Glas Sezarije Evora je pun emocija, a često ga upoređuju sa Bili Holidej, Edit Pjaf i Besi Smit. Poslije raspada "Bijelog dugmeta", za nju je komponovao Goran Bregović. Sarađivala je sa vođom kultne grupe "Talking Heads" Dejvidom Birnom i mnogim drugim poznatim umjetnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana