Muzika govori sve jezike svijeta

Snežana Tasić
Muzika govori sve jezike svijeta

Najljepše stvari dešavaju se kad se najmanje očekuje, a njihovo trajanje samo potvrđuje vrijednost, a tako je bilo sa etno-grupom “Molitva”. Tako priču o ovoj prijedorskoj grupi počinje njen osnivač Blagica Elenkov.

- Čovjek, nažalost, ne može da pobjegne od toliko kiča u muzici, koji se kroz tekstove, koji su veoma blijedi i vulgarni, bez poruke i melodije, koja je jednoglasna, perfidno uvlači među mlade i diktira neke nove trendove ponašanja, oblačenja, razmišljanja, dok se prave vrijednosti ismijavaju i polako odbacuju. I kad god bi se povela priča o tome, jedna moja radna koleginica Stojanka Predojević bi spremno uskočila i rekla “pa hajde uradi nešto, napravi jednu etno-grupu - ispričala je Blagica, inače nastavnik muzike u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Prijedoru.

Dodala je da je tako i bilo i da je sasvim slučajno, jednog oktobarskog dana 2008. formirana za školsku priredbu u Osnovnoj školi “Petar Kočić” etno-grupa “Molitva”.

Poslije su krenuli nastupi, a grupa uspješno radi već pet godina.

- U početku je bilo samo sedam članova, ali se, s obzirom na interesovanje, broj povećavao, tako da sad imamo dvije postave - kazala je Blagica.

Ona je do sada obradila i za “Molitvu” pripremila više od 50 pjesama, a nastupali su na dvadesetak manifestacija, učestvovali na snimanjima božićnih i vaskršnjih programa, gostovali u Srbiji...

- Cilj ove grupe je da pokažemo našu tradiciju, njenu ljepotu i dobru energiju koju širi među ljudima, jer muzika govori sve jezike svijeta - kazala je Blagica.

Zato se na repertoaru “Molitve” nalaze i melodije iz Rumunije, Makedonije, Ukrajine, Bugarske i Slovenije, a tu su i duhovne kompozicije i etno-pjesme u nešto drugačijem stilu i izvorne kompozicije.

- Za veliki broj pjesama sama pravim aranžmane i tekstove i pišem muziku, pa su tako nastale i dvije kompozicije o Prijedoru - kazala je Blagica.

“Vilin trag”

Pored “Molitve” postoji i etno-grupa “Vilin trag”, koju čine samo dva člana - Blagica i njena kćerka Nataša Zukanović.

- Kompozicije koje nas dvije pjevamo znatno su teže za vokalno izvođenje. Nije mi teško da radim sa nekim ko ima isti senzibilitet i razumije svaki moj pokret. Moja želja je bila da stvaramo zajedno i da nastupamo - kazala je Blagica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana