Muzika brodskih sirena i afričkih bubnjeva

Tanjug
Muzika brodskih sirena i afričkih bubnjeva

Beograd - Beogradska filharmonija pod dirigentskom upravom izvanrednog mladog dirigenta Aleksandra Markovića i solista na nekoliko flauta različitih veličina Matijas Cigler, održali su u Kolarčevoj zadužbini prvi koncert iz svog novog ciklusa "Bizart" uz ovacije publike, javio je Tanjug.

Pokrenut ove sezone, ciklus "Bizart", neobični koncerti na kojima će publika uživati u klasičnoj muzici iz potpuno drugačijeg ugla, dočekan je ovacijama oduševljene publike.

Nastup soliste Ciglera na neobičnim flautama, visokim više od metra, čiji je zvuk podsjećao na snažne brodske sirene, afričke bubnjeve, kretanje planeta, graničio se sa naučnom fantastikom prije nego onim što publika očekuje kada je u pitanju ovaj nježni duvački instrument.

Svestrani, inventivni flautista Cigler u matičnom Ciriškom kamernom orkestru solo flautista, po svijetu se proslavio izvođenjem na neobičnim flautama različitih veličina.

Na prvom susretu sa srpskom publikom premijerno u Beogradu izveo je "Nola" koncert za gudački orkestar, bas i kontrabas flautu, tadžikistanskog kompozitora Benjamina Jusupova, jednog od najoriginalnijih stvaralačkih ličnosti na umjetničkoj sceni.

Ovaj neobični koncert Jusupov je komponovao 1994. godine i posvetio Cigleru koji ga je premijerno izveo sa Ciriškim kamernim orkestrom. "Nola", persijska riječ za sitne promjene u intonaciji, magičnim zvucima ispunio je Kolarčevu zadužbinu.

Prvim koncertom iz novog ciklusa podjednako su bili oduševljeni i muzičari, sa mnogo žara pratili su mladog dirigenta Markovića, porijeklom iz Beograda, vrsnog muzičara koji se školovao u Beču kao stipendista fondacije "Herbert fon Karajan".

Marković je muzički direktor i glavni dirigent Filharmonije iz Brna, a u svojoj biografiji zabilježio je nastupe sa Bečkim simfoničarima, Drezdenskom filharmonijom, Praškim simfoničarima, Bečkim kamernim orkestrom, orkestrom "Mozarteum" iz Salcburga, a već nekoliko puta je dirigovao Beogradskom filharmonijom.

Opera "Knez Igor"

Pored "Nola", koncerta za različite flaute i gudački orkestar Jusupova na programu beogradskog koncerta bile su još dvije impresivne kompozicije. To su uvertira za operu "Knez Igor" Aleksandra Borodina i Druga simfonija Aleksandra Skrjabina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana