Muzičko putovanje sa bečkim klasičarima

Mirna Pijetlović
Muzičko putovanje sa bečkim klasičarima

BANjALUKA - Članice “Trio klasika”, flautistkinja Sunčica Lončar, violinistkinja Aleksandra Pereula i na violi Mirjana Bubić u punoj Vijećnici Banskog dvora održale su koncert u četvrtak uveče, kojim je ovaj kamerni orkestar otvorio svoju proljećnu turneju po Republici Srpskoj.

Publika je u 60-minutnom programu uživala u djelima bečkih klasičara Hajdna, Mocarta i Betovena, a ovaj repertoar, prema riječima flautistkinje Sunčice Lončar, aktuelan je već nekih šest mjeseci.

- Željeli smo da našu proljećnu turneju počnemo u Banjaluci, a planiramo da nastupimo u još šest gradova Republike Srpske sa istim repertoarom kao i u Banjaluci. Planirali smo da nam turneja traje do juna - rekla je Lončareva.

Poslije bečkih klasika “Trio klasik” će raditi na novom programu, tako da će publika moći da čuje djela romantičarskih kompozitora, plesnu muziku i malo više muzike za “šire narodne mase”.

- Cilj nam je da naš repertoar prošaramo raznim djelima, tako da na našem koncertu svako može naći ponešto za sebe - dodala je Lončareva.

Ono što je interesantno za “Trio klasik” je da su u produkciji RTRS-a nedavno snimili polučasovni program, tako da je publika već imala priliku da čuje ove umjetnice, odnosno njihovo izvođenje kompozicija bečkih klasičara.

- U sljedećem periodu nastavljamo da snimamo u produkciji RTRS-a, a osim na našem koncertu, djela bečkih kompozitora se provlače kao muzička podloga raznim emisijama radija i televizije - rekla je Sunčica Lončar.

Ona je istakla da je ovo, pored koncerata, jako dobar način za popularizaciju klasične muzike, jer su radio i televizija značajni mediji, koji su pristupačni svima.

Biografija

Ansambl “Trio klasik” je nastao 2011. godine. Ideja za osnivanje ovakvog ansambla rodila se poslije jednog od koncerata profesora Muzičke škole “Vlado Milošević” na kojem su umjetnice izvele Londonski trio br. 3. Jozefa Hajdna. Oduševljenje publike i pohvale od strane mnogih profesionalnih muzičara je bilo više nego dovoljno da se donese odluka o nastavku saradnje triju umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana