Muzička svetkovina posvećena Vladi Miloševiću

Aleksandra Madžar Foto: V.Tripić
Muzička svetkovina posvećena Vladi Miloševiću

Banjaluka - Naučnim skupom "Vlado S. Milošević" i koncertom studenata kompozicije banjalučke Akademije umjetnosti otvorena je tradicionalna manifestacija "Dani Vlade Miloševića".

Skup, koji je u Banjaluci okupio eminentne stručnjake iz oblasti istorijske muzikologije, etnomuzikologije i muzičke pedagogije, u petak je otvorio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

- Nadam se da će ovaj naučni skup kao rezultat imati otkrivanje nove dimenzije umjetničkog i stručnog rada akademika Vlade Miloševića - kazao je Kuzmanović.

Istakao je da naučni skup "Vlado S. Milošević" nije puko sjećanje na akademika već i doprinos cjelokupnoj kulturi Republike Srpske.

- Danas imamo slobodne i dobro organizovane naučno-kulturne institucije. Prije 30 godina nismo imali tako snažne ustanove kulture ni tako stručan kadar, ali smo imali akademika Vladu Miloševića, u čijoj se ličnosti spajala nauka, umjetnost i praksa - naglasio je Kuzmanović.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija ističe da  su Republici Srpskoj potrebne ovakve manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma "Dani Vlade Miloševića" Sonja Marinković podsjetila je da na naučnom skupu učestvuje 80 stručnjaka iz Mađarske, Ukrajine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH.

- Razgovaraćemo o različitim oblastima muzičke nauke, tragom stvaraoca čije ime manifestacija nosi. Miloševićeva delatnost je velika i on je za nas inspiracija - kaže Marinkovićeva.

Član Programskog odbora simpozijuma Mladen Matović istakao je da ova manifestacija predstavlja tradicionalnu svetkovinu muzike i nauke. Kaže da je ponosan na činjenicu da su za kratko vrijeme "Dani Vlade Miloševića" izrasli u visoko reprezentativnu međunarodnu manifestaciju.

Raznovrstan program obilježiće "Dane Vlade Miloševića", koji traju do 27. aprila. Ljubitelji mađarske muzike imaju priliku da uživaju u koncertu u subotu u 20 časova.

Na nastupu u Banskom dvoru Kulturnom centru predstaviće se Veronika Antunović-Marić na oboi i Timea Hotić na klaviru. Izložba odabranih radova sa Petog svjetskog bijenala studentskog plakata u Novom Sadu biće otvorena u okviru manifestacije, a najavljeno je i više koncerata.

Zbornik

- Posebno je značajno što se svake godine, pa i ove, izdaje zbornik radova sa ovih skupova čiji je urednik profesor Sonja Marinković. I ove godine biće predstavljen zbornik sa prošlogodišnjim radovima koji će ostati kao kulturno bogatstvo i služiti i građanima i stručnom kadru u umjetnosti - kaže Rajko Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana