Muzička poetika na grafikama

Aleksandra Rajković
Muzička poetika na grafikama

BANjALUKA - U Japanu sam svake dvije godine izlagala u istoj galeriji, koja je na prvom spratu imala hol u kojem sam pjevala, a na drugom spratu sam imala izložbe. Kada god bih sakupila nove radove, predstavljala sam svoja djela u toj galeriji. Djela koja će biti izložena u Laktašima nastala su uglavnom u Japanu. Napravila sam neke skice u dvorištu u Slatini.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” proslavljena umjetnica Jadranka Stojaković, uz čije su kultne pjesme odrastale generacije, a koja odnedavno živi u Slatini. Međutim, likovna strana stvaralaštva Jadranke Stojaković ostala je u sjenci njene uspješne muzičke karijere.

Vrsna muzička umjetnica slikarstvo je diplomirala u klasi profesora Ratka Lalića u Sarajevu. Njen veliki povratak likovnoj umjetnosti Jadranka će označiti samostalnom izložbom, koja će u aprilu biti otvorena u Centru za kulturu u Laktašima, u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske i Radio-televizijom Republike Srpske.

- Osim grafika imam i neke fotografije koje će biti izložene. Na izložbi ću govoriti o Japanu, ali i o svojim iskustvima iz te zemlje. Dokumentarni dio postavke biće jedna fina priča u vezi sa Japanom. Biće tu fotografije sa mojih koncerata, iz japanskih novina - najavila je Jadranka Stojaković.

Ona se prisjetila početaka u vezi sa likovnom umjetnošću i perioda školovanja.

- Profesora Ratka Lalića, kod koga sam diplomirala, vidjela sam prije tri-četiri godine kada sam imala koncert u Beogradu. Srednja škola je bila grafika. Međutim, kasnije sam shvatila da mi tu nedostaje boje. U Japanu sam otkrila kompjuterski svijet, koji je dosta zanimljiv i moj originalan crtež pretvara u nešto novo. Nemam novih ulja na platnu, a ona koja sam ranije napravila ostala su u Japanu - kaže Stojakovićeva.

Na otvaranju izložbe Jadranka Stojaković otpjevaće nekoliko svojih pjesama. Time će istovremeno biti prikazano njeno muzičko i likovno stvaralaštvo, a za sebe kaže da je, što se umjetnosti tiče, cijeli život sjedila na dvije stolice.

- Osim kompjuterske grafike, biće predstavljeni i razni posteri koje sam pravila, kao i ilustracije za japanski časopis za koji sam radila. Posteri su u vezi sa kimonom i modnim revijama. Imam ilustracije koje predstavljaju istočnjačku kulturu i potpuno su meditativne. U ovim grafikama ima poetike i fantastike - priča Stojakovićeva.

Umjetnica ističe da su na neki način ti crteži njena muzička ilustrativna knjiga.

- U Japanu sam se više bavila predstavljanjem zemlje iz koje dolazim i željela sam da im predstavim kako izgledaju ti predjeli. Na ilustracijama koje sam radila ima dosta banjalučkog Kastela, Mostara... Prvo napravim crtež, a zatim skeniram, obrađujem i dodajem efekte koji su zanimljivi - kaže Stojakovićeva.

Prvu izložbu Jadranka Stojaković je imala u banjalučkom Banskom dvoru 1981. godine, a za novu najavljuje da će poslije Laktaša vjerovatno putovati kroz druge gradove.

Razglednice

- Sa djecom u školama i vrtićima u Japanu pravila sam velika platna. Prvo bih napravila svoj likovni svijet, a onda bi djeca crtala šta im je volja kroz komunikaciju sa mnom. Slike bi ostale u toj školi ili vrtiću, ali bi od njih bile pravljene razglednice, a novac od prodaje je išao putem UNICEF-a u humanitarne svrhe - ispričala je Jadranka Stojaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana