Muzičari sa svih meredijana

Agencije
Muzičari sa svih meredijana

Istočno Sarajevo - Internacionalni festival harmonike "Akordeon art", koji je otvoren u srijedu uveče u Istočnom Sarajevu, okupio je učesnike iz 14 zemalja, javile su agencije.

Festival je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija koji je rekao da ne sumnja da će manifestacija sljedećih godina privući još više učesnika i publike.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk". Na svečanom otvaranju nastupio je hor smjera za crkvenu muziku i pojanje, kao i orkestar harmonika Muzičke akademije pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i pobjednik prošlogodišnjeg svjetskog trofeja harmonike, ovogodišnji član međunarodnog žirija iz Novog Zelanda Grejson Mejnsfild. Upravo je Mejnsfildovo učešće doprinijelo da je festival prevazišao granice Evrope.

U takmičarskom dijelu festivala učestvovaće 241 solista u devet kategorija što ga, prema kvalitetu i broju učesnika, svrstava u najveći evropski festival za soliste na harmonici u oblasti akademske muzike.

Prodekan Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo Sandra Ivanović najavila je svakodnevno održavanje predavanja i večernjih koncerata koji će obogatiti programski sadržaj festivala.

Program festivala obuhvata i koncert dua iz Finske, koji čine Aino Ojakoski i Kimo Matila, koji osim umjetničke savremene muzike i tanga, izvode i tradicionalnu muziku iz svoje zemlje.

Prof. dr Ljubomir Lukić danas će studentima održati predavanje o temi "Preteča harmonike - Kineski šen, akustika i konstrukcija".

Takođe, večeras će se predstaviti Orkestar ruskih narodnih instrumenata "Veles", Državnog instituta za umjetnost i kulturu iz Belgoroda. Repertoar ovog orkestra uključuje djela ruskih i drugih kompozitora, koncertne obrade ruskih narodnih pjesama, kao i savremene kompozicije sa elementima džeza.

Nagrade

Festival će biti zatvoren sutra u 14 časova proglašenjem pobjednika i koncertom laureata u svih devet kategorija. Pobjednici će, osim diploma i pehara, dobiti i novčane nagrade koje su obezbijeđene donacijama italijanskih fabrika harmonika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana