MS Blaža, “Beogradski sindikat” - Publika potpuno shvata naše poruke

Marija Karajlić
MS Blaža, “Beogradski sindikat” - Publika potpuno shvata naše poruke

Naše pjesme nastale su kao podrška svima koji se trude da ostanu čisti, iskreni i svoji - “diskretni heroji”. Ako naša poruka dopre bar do jedne osobe, koja zbog nas odluči da se ne drogira ili ne napadne nekoga, da ostane zdrave glave i ne izbode nekoga nožem, onda smo dobrim dijelom obavili svoj posao.

Rekao je to “Glasu Srpske” jedan od članova grupe “Beogradski sindikat” MS Blaža povodom predstojećeg koncerta u Banjaluci 27. maja na tvrđavi “Kastel”.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi dolazak grupe u grad na Vrbasu. Naglasio je da se veoma raduju ovom nastupu.

- Publika je zrela za naše tekstove. Naišli smo na potpuno razumijevanje naših poruka, a to je da ostanemo vjerni sami sebi i svojim idealima. Prevelik smo zalogaj za mnoge “dušebrižnike” jer obraz definitivno nema cijenu - rekao je Blaža.

Napominje da su, kada su bili na samim počecima, prvo usmjeravali sve svoje ambicije za opstanak hip-hop muzike na sceni.

- Bilo je i angažovanih pjesama koje su tada kritikovale veoma jak Miloševićev režim. Danas svojim angažmanom popunjavamo jedan veliki prostor u Srbiji budući da ni vlasti ni civilni sektor ne rade mnogo za ovaj narod - rekao je Blaža.

Osvrnuo se i na moguću cenzuru u medijima kada su njihovi “lik i djelo” u pitanju.

- To je više ignorisanje nego cenzura. Vlast smišljeno daje prostor onima koji vješto pjevaju iskomponovanu uspavanku. Mi se ne uklapamo u sliku te opšte apatije jer smo odbili da “spustimo oružje” - naglasio je Blaža.

Napomenuo je i da ih pojedini posmatraju više kao društveni pokret.

- Sindikat je neki zajednički naziv za sve ljude koji su se okupili oko jedne ideje, a naša zajednička maksima je “svi zajedno”. Pokušavamo da ubijedimo ljude da budu solidarni i da se drže zajedno jer ovo je vrijeme kada se ljude prave sebični individualci, koji ne mare mnogo za druge - priznaje Blaža.

Naglašava da ljudi danas mnogo lakše upijaju plitke i banalne sadržaje, a za tako nešto ne mogu biti opravdanje ni težak život ni hiljadu briga.

- Lakše je poslati SMS kako bi glasali za nekog ko je u rijaliti šouu nego otići u pozorište. Narod je u kulturnom mraku i s njim je lako manipulisati – ističe Blaža.

Kao lični pečat grupe, izdvaja borbu za prave vrijednosti.

- Tu, naravno, spadaju poštenje, moral, plemenitost… Postojimo složno već 12 godina, a naše prijateljstvo je uvijek na prvom mjestu. To je glavna nit koju prenosimo onima koji nas slušaju. Oni drugi se pak plaše jer imamo kičmu, ali i po tom smo prepoznatljivi - rekao je Blaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana