Mostovi muzike

Mirna Pijetlović
Mostovi muzike

Banjaluka - Združeni simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije i Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta u Novom Sadu održali su koncert u Banskom dvoru Kulturnom centru pod sloganom “Biseri operske muzike - mostovi muzike”.

Ovaj nastup predstavlja nastavak projekta “Mostovi muzike”, čiji je prvi dio realizovan u septembru prošle godine koncertima u Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

Prema riječima direktora Banjalučke filharmonije Ivana Otaševića, projekat je nastao s ciljem povezivanja sa kulturnim institucijama iz zemlje i regiona, ali i kolegama iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

- Jedan od ciljeva ovog projekta je i da naši mladi muzičari iz Banjaluke sviraju sa svojim kolegama iz Novog Sada, koji su zaista iskusni, pa od njih mogu da nauče mnoge stvari, od pripreme koncerta, pa do realizacije - rekao je Otašević i dodao da su prije Banjaluke imali zapažene nastupe u Brčkom i Sarajevu.

Otašević se nada da će se i ubuduće ovaj projekat realizovati, te da se možda ovakvim i sličnim nastupima otvara mogućnost za razvijanje operete u Banjaluci.

Tako je publika u Banjaluci u srijedu uveče mogla da uživa u najljepšim operskim arijama poznatih kompozitora Rosinija, Pučinija, Verdija, Bizea i Kalma pod dirigentskim palicama Mikice Jevtića iz Novog Sada i Vanese Kremenović iz Banjaluke.

- Svom snagom podržavam projekat združnih filharmonija, a moram istaći da imamo divnu saradnju, ali i uspjeha kod publike. Bilo bi mi drago da ovaj projekat potraje dok se potpuno ne osamostalimo u drugi veliki projekat osnivanja operete. Nadam se da će nadležni prepoznati talente koje imamo i učiniti sve da oni ostanu u Banjaluci - rekla je operska diva Dunja Simić i dodala da je kult opere polako krenuo da se približava publici u Banjaluci.

Solisti

Kao solisti su nastupili renomirani operski umjetnici, soprani Dunja Simić, Snežana Savičić-Sekulić i Miljana Brezičanin, zatim tenor Aleksandar Saša Petrović i Ivan Šarić, bas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana