Mokranjčeve pjesme na Svjetskoj olimpijadi

Aleksandra Rajković
Mokranjčeve pjesme na Svjetskoj olimpijadi

Banjaluka - Članice ženskog kamernog hora “Banjalučanke” otputovale su danas na najveće i najrespektabilnije svjetsko horsko takmičenje - Svjetsku horsku olimpijadu, koja počinje u srijedu i traje do 14. jula u Sinsinatiju, u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Banjalučanke” djeluju u okviru Udruženja umjetnika “Art puls”, a pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta profesora Mladena Matovića.

Ovo je prvi odlazak jednog hora iz Republike Srpske na prostore SAD. Zahvaljujući izuzetnim rezultatima ostvarenim u u 2011. godini i osvajanju dvije zlatne medalje na renomiranim međunarodnim takmičenjima u Veneciji i na Malti, hor “Banjalučanke” je ostvario pravo direktnog učešća na Olimpijadi i to u najvišem rangu takmičenja - “The Championship Competition”.

- Kako se u okviru Svjetske horske olimpijade u Sinsinatiju očekuje učešće od gotovo pet stotina horova iz više od 80 zemalja, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svog grada i Republike i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora u okviru Svjetske horske asocijacije - kaže Mladen Matović.

Prema njegovim riječima, “Banjalučanke” će se predstaviti sa izvođački raznovrsnim i zahtjevnim repertoarom koga čine djela domaćih i stranih autora (Mokranjac, Ljondev, Babić, Gostuški, Savić, Hajnc-Jeger, Matović).

- Pored učešća u kategoriji ženskih horova, “Banjalučanke” će se takmičiti i u okviru kategorije tradicionalne muzike. Centralno kulturno-umjetničko društvo “Veselin Masleša” iz Banjaluke ustupilo nam je prekrasne i autentične narodne nošnje iz naših krajeva, što nam je značajno pomoglo da vizuelno kompletiramo svoj nastup - istakao je Matović.

Umjetnički rukovodilac “Banjalučanki” kaže da bez podrške Vlade Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, grada Banjaluka i Narodne skupštine RS ne bi ni uspjeli otići na Olimpijadu.

Rezultati

- Na prethodnoj Horskoj olimpijadi u Kini hor je ostvario istorijski rezultat osvojivši olimpijsko srebro i daćemo sve od sebe da i ovaj put, ako ništa drugo, onda bar odbranimo rezultat iz Kine, naravno, ne odustajući od borbe za zlatnu medalju - rekao je Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana