Miroslav i Srđan Branković, najbolji gitarski par u regionu

Glas
Miroslav i Srđan Branković, najbolji gitarski par u regionu

U muzici ima mnogo strasti. Ako tu strast ne možete da osetite, ne možete biti ni pravi fan, ni pravi muzičar. Takođe, u muzici ima mnogo mladalačke energije - muzika čuva "dete u vama" - rekao je u intervju za "Glas Srpske" Srđan Branković, jedan od najboljih muzičara na prostorima bivše Jugoslavije. Zajedno sa svojim bratom Miroslavom čini jedan od najboljih gitarskih tandema u Evropi, što je i dokazao snimivši "Delta Edžpedition" na kome gostuju neka od najznačajnijih imena svjetske metal scene.

* GLAS: U muzičkim krugovima već se priča o vašem novom albumu. Kada ga možemo očekivati?
MIROSLAV : Ako ostvarimo planove, novi album će se pojaviti na leto 2009. godine.
SRĐAN : Gotovo sav muzički materijal je već osmišljen, kao i većina tekstova. Iskreno se nadam da ćemo do kraja godine završiti snimanje. Krajem 2009. godine planiramo promociju albuma i snimanje DVD izdanja.
U međuvremenu, uradili smo jednu pesmu za kompilaciju Milana Popovića, pesnika iz Beograda. Pesma se zove "Izdaja", a kompilacioni disk će biti objavljen ove godine.

* GLAS: Da li ćete drugi album izbaciti na engleskom jeziku?

SRĐAN: Ne verujem. Trenutno nam je prioritet album namenjen balkanskom tržištu sa tekstovima na srpskom jeziku.

* GLAS: Koliko će vaša saradnja sa nekim od najvećih imena evropske metal scene pomoći "Alogiji" da se afirmiše u inostranstvu?

SRĐAN: "Alogia" trenutno zaista nema takvih ambicija, barem ne u skorijoj budućnosti. Kao što rekoh, trenutno razmišljamo isključivo o balkanskom tržištu, što ne znači da smo totalno izbacili iz plana muziku na engleskom. Možda kasnije, kada ostvarimo sve "balkanske planove".

Pored novog studijskog albuma "Alogije", sledeće godine će najverovatnije biti objavljen i drugi "Expedition Delta" album, a postoji mogućnost da pod tim imenom uradimo i mini-turneju u Americi. U tom slučaju, pored Gerija Verkampa iz "Shadow Gallery" i DC Cooper-a, u koncertnoj postavi bi bili uključeni još neki poznati muzičari iz sveta prog rok/metal muzike. "Expedition Delta" je okrenut ka inostranstvu, dok je "Alogia" u "balkanskim vodama".

* GLAS: Hoće li biti uskoro novog "Pschyhopradox" albuma?

SRĐAN: S : Ne. Pre nekoliko godina smo završili neke demo snimke, 7-8 pesama koje, nažalost, nikada nisu uvežbane sa celim bendom.

MIROSLAV: U jednom periodu smo zaista bili radi da ubrzamo proces i konačno završimo taj album, ali smo sada ponovo jako zauzeti sa nekim drugim obavezama.

SRĐAN: Naravno, nismo stavili tačku na celu priču. Verujem da će taj album sigurno biti objavljen jednom, ali sumnjam da će se to desiti uskoro.

* GLAS: Koliko često nastupate van regiona?

MIROSLAV: Ove godine smo rešili da malo više poradimo na tome. Obišli smo mnogo gradova u kojima ranije nismo svirali, a po prvi put ćemo nastupiti u Hrvatskoj.

* GLAS: Da li je metal muzika danas više trend ili način života?

SRĐAN: Uvek je bilo onih sa površnim, prolaznim i neodređenim interesovanjem, ali i onih koji stvarno znaju šta žele. Mislim da to nema mnogo veze sa vremenima, već se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Volim muziku, jer smatram  da vam ništa ne može pružiti toliko strasti kao umetnost i devojke.

* GLAS: Kako komentarišete veliki broj "modern metal" bendova koji su se u posljednje vrijeme pojavili na srpskoj sceni?

MIROSLAV: Iako privatno ne slušam "Ny metal",  znam da ima mnogo kvalitetnih srpskih bendova u tom fahu. "Ny metal" je sada jako "trendy", pa me masovna pojava takvih bendova uopšte ne čudi.

* GLAS: Kakvi su vaši utisci sa nastupa u Banjoj Luci?

SRĐAN: Odlično je bilo! Dugo smo čekali i dugo pregovarali oko svirke u Banjoj Luci, na kraju se zaista isplatio trud.

MIROSLAV: Kada god smo svirali u Republici Srpskoj, bili smo oduševljeni publikom. Nadam se da ćemo uskoro doći ponovo!

Muzika u genima

Braća Branković pored toga što u svome matičnom bendu "Alogiji" sviraju gitare, su multiinstrumentalisti koji se sjajno snalaze i sa drugim muzičkim "igračkama". Tako je Srđan, recimo, na albumu benda "Hedžagram" odsvirao kompletne bubnjarske dionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana