Milerov nastup muzička poslastica

Aleksandra Madžar, Foto: V. Tripić
Milerov nastup muzička poslastica

Banjaluka - Manifestacija Banjalučki horski susreti završena je u subotu uveče u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra nastupom horova iz Zagreba, Beograda, Sofije i Banjaluke.

Banjalučka publika protekli vikend uživala je u različitim programima duhovne i izvorne muzike reprezentativnih horova koji su svojim nastupima obogatili kulturni život Republike Srpske.

- Potrudili smo se i ove godine i čini mi se da smo uspjeli da održimo taj potrebni umjetnički nivo - rekao je direktor festivala i dirigent Mješovitog hora "Jedinstvo" Nemanja Savić i dodao da su održani koncerti pokazali da je uloženi trud, sudeći po reakcijama publike, sigurno opravdan.

On navodi da su ovi horski susreti opravdali očekivanja kako stručne javnosti, tako i svih ljubitelja horskog pjevanja.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dio ove manifestacije, jer se ovdje moj hor i ja na neki način osjećamo kao kod kuće - istakao je dirigent madrigalskog hora Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Aleksandar Vujić i pohvalio organizatore i učesnike što su se držali izvorne muzike kao osnove manifestacije.

Nesvakidašnjim nastupom u petak uveče posjetiocima ove manifestacije predstavio se bas profondo iz Moskve Vladimir Miler koji je publiku ostavio bez daha.

- Nastup Vladimira Milera sa horom "Jedinstvo" je lijepo iskustvo za sve pjevače iz hora - naglasio je Nemanja Savić.

Posebnu draž ovoj manifestaciji dao je koncert hora Sofijskih dječaka iz Bugarske koji su svojim specifičnim glasovima ispunili hram Svete trojice.

- Velika je čast biti na ovoj manifestaciji u Banjaluci i imati mogućnost predstavljanja sa jednim pravoslavnim programom kojim se rijetko predstavljamo - istakla je dirigent hora Sofijskih dječaka Adriana Blagoeva i objasnila da i sama crkva nosi veliku ulogu u izvođenju tog programa.

Ona smatra da je veoma dobro za Banjaluku da ima takav festival koji obuhvata različite žanrove horske muzike, te da postojanje ovakve manifestacije utiče na popularizaciju ovog vida pjevanja.

Posjećenost

- Vikend ispunjen horskom muzikom te dobra posjećenost na svim koncertima govori da je ova manifestacija našla odjeka kod banjalučke publike. To nas svakako motiviše i obavezuje da svome gradu i kulturi dajemo više - kaže Nemanja Savić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana