Milan Šćepanović, pjevač i gitarista grupe Najt šift - Klinci treba da sviraju uprkos svemu

Nebojša Lakić
Milan Šćepanović, pjevač i gitarista grupe Najt šift - Klinci treba da sviraju uprkos svemu

Više od 2.000 koncerata, dva albuma, visokokvalitetni spotovi i prvo srpsko muzičko DVD izdanje snimljeno u 5.1 zvučnoj tehnologiji. To su podaci koji govore u prilog činjenici da je beogradski sastav "Najt šift" jedna od vodećih snaga današnje rok scene na ovim prostorima.

Lider benda, gitarista i pjevač Milan Šćepanović, za "Glas Srpske" priča o dosadašnjem devetnaestogodišnjem radu i još uvijek aktuelnom albumu "Bez zaklona".

- Specifično za "Najt šift" jeste to što smo karijeru započeli albumom na kojem su obrade poznatih svjetskih pjesama iz raznih muzičkih pravaca. Vjerovatno smo se odlučili na taj potez zbog toga što su nam skoro svi iz svijeta muzike govorili da to baš i nije pametna ideja - počinje priču Milan kroz smijeh.

Ipak, ubrzo se uvidjelo da je to bio dobro smišljen potez, jer je reakcija, kako publike tako i medija bila veoma pozitivna.

- Ne pamtim toliku medijsku dominaciju kakvu smo mi postigli sa debi albumom za samo godinu. "Undercovers" je oborio sve rekorde prodaje izdanja PGP-RTS, a singlovi "No Ordinary Love", "Missing" i "Livin’ la vida loca", dugo vremena su zauzimali vodeće pozicije na top-listama - kaže Milan.

Uslijedila je velika koncertna promocija, koja je finalizovana realizacijom prvog domaćeg DVD izdanja snimljenog sa 5.1 zvučnom tehnologijom - "No Ordinary Tour /No Ordinary DVD".

- Posle turneje "No Ordinary Tour" 2004. godine, tokom koje smo održali više od 40 koncerata za samo četiri meseca, snimili smo DVD koji je ubrzo po objavljivanju postao jedno od najprodavanijih koncertnih DVD izdanja u Srbiji ikada - ponosno ističe Šćepanović.

Kruna dosadašnjeg rada je aktuelni album "Bez zaklona", objavljen za beogradsku etiketu "Multimedia Records". Album je uspješno razbio sumnje u sposobnost benda da napravi kvalitetan autorski materijal, poslije dugog staža sviranja isključivo obrada.

- Pet godina studijskog rada uloženo je u novi album, a pesme su komponovane poslednjih 15 godina. Ime albuma "Bez zaklona" simbolično predstavlja situaciju u kojoj smo se svi našli, pre ili kasnije, kada smo bili povređeni ili razočarani od strane osobe koju smo voleli, u koju smo imali beskrajno poverenje i koja nam je bila štit od svih loših stvari koje su nam se dešavale. Ali, šta raditi kada osoba koja treba da vas štiti i njena osećanja i dela postanu nešto od čega je potreban zaklon? - pita se Šćepanović.

Da je album ispunio očekivanja potvrdila je i publika i mediji, koji su prepoznali kvalitet i značaj albuma za pomalo posustalu srpsku rok scenu.

- Ono što mi puni srce jesu komentari na internetu koje fanovi ostavljaju, kao i činjenica da na svakom sledećem koncertu publika zna sve više pesama sa albuma "Bez zaklona" i peva ih sa nama - ponosno ističe Milan i dodaje da je neponovljiv osjećaj bio kada je na jednom koncertu 10.000 ljudi otpjevalo sa bendom pjesmu "Ranjena".

Sve pjesme na albumu su autobiografske, priča Milan, i dodaje da bi se teško mogao odlučiti za samo jednu.

- Ne bih se odrekao nijedne numere sa albuma, a sebe najčešće uhvatim kako pevušim pjesme "Ranjena", "Snovi", "Nikada" i "Znam". Potpuno sam siguran da smo uradili pravu stvar time što smo radili na albumu dok nismo bili potpuno zadovoljni, iako je to potrajalo nekoliko godina - naglašava Milan.

Tekstovi na srpskom jeziku su bili svjesna odluka, iako je planirana i verzija na engleskom, kao i nastupi u inostranstvu.

- Hteli smo da snimimo album na srpskom jeziku i budemo aktuelniji na našem podneblju, a što se tiče inostranstva, jedan od naših najvećih koncerata svirali smo van zemlje, a uskoro ćemo nastupiti na festivalu u Rumuniji na kojem smo zvezde večeri - ističe Milan.

Dodaje da se nada skorom dolasku u Banjaluku i da će uskoro stupiti u kontakt sa nekim dobrim lokalnim organizatorom.

- Prošli put nam je bilo super i drage volje ćemo opet doći - rekao je Milan.

Imati kvalitetan rok album u Srbiji samo je "pola posla", dok su podjednako važan dio i muzička industrija, izdavačke kuće, klubovi, menadžeri, a prema Milanovim riječima, na takve stvari se ne treba obazirati, već jednostavno "gurati svoju priču".

- Muzička industrija je u potpuno istom stanju kao i bilo koja druga industrija u ovim krajevima, ali ništa od svega toga ne bi trebalo da spreči klince koji vole da sviraju zajedno da to i čine, uprkos svemu i svima. Mi smo tako počeli i evo, sviramo već dvadesetu godinu - zaključuje Šćepanović.

Internet

Osim zvaničnog sajta, "Fejsbuk" i "Majspejs" fan kluba, "Najt šift" je veoma zastupljen i na portalu "Jutjub", sa više od 500.000 pregleda spotova, uključujući i snimke koncertnih nastupa, kao i spotove koje su fanovi sami pravili za svoje omiljene pjesme.

Fan baza

"Najt šift" održava veoma jak kontakt sa svojom publikom, putem organizovanih potpisivanja diskova, plakata i koncertnih ulaznica, a tu je i distribucija majica, kačketa, trzalica i ostalog reklamnog materijala. Fanovi su do sada poslali više od 10.000 i-mejlova na adresu benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana