“Metalika” protresla Balkan

Nikola Lugić
“Metalika” protresla Balkan

Ljubitelji američkog hevi metal benda “Metalika” sa prostora bivše Jugoslavije i okolnih zemalja poslije 30 godina dočekali su dan da uživo čuju jednu od najuspješnijih grupa svih vremena.

Koncert na zagrebačkom Hipodromu uvršten je u veliku svjetsku turneju na kojoj “Metalika” promoviše svoj posljednji studijski album “Death Magnetic” objavljen 12. septembra 2008. godine.

Ništa nije moglo da spriječi 30.000 fanova željnih da čuju “veliku četvorku” iz Los Anđelesa. Ni kiša koja je padala cijeli vikend, ni blato do koljena, ni hladno vrijeme nisu pokolebali armiju obožavalaca da dođu na koncert legendarne “Metalike”. Na zagrebački Hipodrom proteklog vikenda slile su se rijeke obožavalaca iz svih zemalja regije i niko nije požalio jer je najžešći hevi metal bend još jednom pokazao zašto važe za jedan od najsnažnijih štabova hevi metala.

Prije nastupa “Metalike” publiku su od 19 časova zagrijavali američki bend “High on Fire” i danski “Volbeat”, da bi nešto poslije 21 ča­s uz prateću muziku iz filma “Dobar, loš, zao” na jednostavno dizajniranu pozornicu spektakularno izašli Hetfild, Hamet, Truhijo i Urlih.

Spektakl je počeo pjesmama “Creeping Death” i “From Whom The Bell Tolls”, a frontmen grupe Džejms Hetfild pokrenuo je talas oduševljenja obrativši se publici.

- Jeste li s nama? Koliko puta smo već nastupali ovdje? Nikada? Pa šta nas je zadržalo tako dugo? Ovdje smo da se vi osjećate dobro, jer kad ste vi dobro i mi smo dobro - uzviknuo je Džejms podivljaloj publici.

Fanove su potom još više zapalili prvi bacači plamena koji su najavili pjesmu “Fuel”, da bi se koncert nastavio pjesmama poput “One”, “Enter Sandman”, “Nothing Else Metters”...

Poslije žestoke dvočasovne svirke uslijedio je bis, a “fantastična četvorka” obećala je da će se ponovo vratiti na ove prostore. Iako blatnjava i promrzla, publika je euforično ispratila heroje hevi metal muzike, nadajući se da neće proći trideset godina do ponovnog susreta.

“Metalika” je najuspješnija hard rok grupa svih vremena, čemu svjedoči brojka od više od 100 miliona prodatih albuma širom svjeta. Grupa je nastala 1981. godine u Los Anđelesu, a osnovali su je pjevač i gitarista Džejms Hetfild, bubnjar Lars Urlih i basista Rok Makgavni koji ubrzo napušta bend jer mu se ne sviđa njegov sve agresivniji zvuk.

Prvi demo “Metalika” je snimila 1982. godine, međutim, on nikada nije zvanično objavljen. Već 1983. godine snimaju prvi studijski album pod nazivom “Kill em All”, koji je po mišljenju mnogih prvi pravi treš metal album. Sljedeće godine izlazi album “Ride The Lightening” na kom se nalazi poznata balada “Fade to Black”.

Najburnija godina za “Metaliku” bila je 1986. kada poslije objavljivanja trećeg albuma i bestselera “Master of Puppets” u saobraćajnoj nesreći na turneji u Švedskoj gine tadašnji basista Klif Berton. I pored teškog gubitka, bend počinje snimanje sljedećeg albuma “And Justice For All”. U periodu od 1991. do 2003. objavljuju albume “Metallica”, “Load”, “Reload”, “Garge Inc,”, “S&M”, “St. Anger”, te “Death Magnetic” poslije čijeg izdavanja su krenuli na svjetsku turneju.

Zanimljivost

Prvi album “Metalike” trebalo da se zove “Metal Up Your Ass”, a nakon što izdavač to nije dozvolio Klif Berton je uzviknuo: “Kill 'em all”, misleći pri tome na šefove, te je prvi album tako dobio ime. Još jedna zanimljivost povezana je sa Džejmsom Hetfildom, čiji je hobi skupljanje gitara iz 1963. godine, godine njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana