Melodije “Mesečine” na Crvenom trgu

Mirna Pijetlović
Melodije “Mesečine” na Crvenom trgu

Banjaluka - Etno-grupa “Trag” iz Laktaša nedavno se vratila sa uspješne koncertne turneje po Rusiji, gdje su imali zapažene nastupe u okviru Dana slovenske pismenosti i kulture u Moskvi.

Kako je za “Glas Srpske” ispričala Valentina Milekić iz Etno-grupe “Trag”, centralna manifestacija, u vidu gala koncerta, održana je u Moskvi, u državnom dvorcu Kremlja na Crvenom trgu, u prisustvu najviših ruskih državnih zvaničnika i crkvenih velikodostojnika, kao i brojnih zaslužnih građana, umjetnika.

- Ove godine praznik je dobio još veću važnost, jer je ujedno njime obilježena i jubilarna 1150. godina od osnivanja ruske države. Bila nam je čast nastupati pred nekoliko hiljada gledalaca sa velikim ansamblima poput Ruskog državnog simfonijskog orkestra, Ruskog državnog narodnog hora, Ansamblom cimbalista iz Bjelorusije, te prvacima ruske opere, baleta i nacionalnog teatra - rekla je Milekićeva i dodala da su se predstavili pjesmama sa albuma “Mesečina”.

Ovaj veliki muzičko-scenski performans u Kremlju završen je grandioznom izvedbom kompozicije “Aliluja” Alekseja Ribnikova koju su izveli svi učesnici programa zajedno.

- Naša grupa imala je na ovoj turneji još nekoliko koncerata u Moskvi. Tako smo 23. maja imali cjelovečernji koncert u klubu “Marselj”. Naročito su pozitivne reakcije publike bile na splet ciganskih pjesama i igara koje smo premijerno izveli upravo na ovom nastupu. Gost koncerta bio je plesni ansambl grčkog kulturnog centra - ispričala je Valentina Milekić.

Ona je dodala da su nastupili i na otvaranju etno-festivala Etno-planeta, kao i na humanitarnom koncertu za Kosovo u dvorani “Moskvič”. Na koncertu su nastupali i Ivana Žigon, Goca Lazarević, trubači, te mnogi folklorni i instrumentalni ansambli.

- I ovaj koncert bio je za nas interesantno iskustvo i inicirao je neke nove muzičke saradnje i projekte, ali najviše nas je radovalo što smo u Moskvi našom muzikom mogli ljude još jednom da podsjetimo na Kosovo i da ih pozovemo da budu podrška našem narodu tamo - zaključila je Valentina Milekić.

Planovi

- “Trag” sprema za jun novu turneju u Rusiju, ovoga puta Petrograd. Tamo bismo trebali da učestvujemo na festivalu koji se održava povodom Dana Rusije. Dvanaestog juna treba da nastupimo na velikom zajedničkom koncertu mnogih značajnih ansambala i solista u Mihailovskom sadu, ali i da održimo jedan samostalni cjelovečernji koncert u Muzeju savremene umjetnosti “Erarta” - rekla je Valentina Milekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana