Mali kompozitor slavi talenat najmlađih

Aleksandra Madžar
Mali kompozitor slavi talenat najmlađih

Banjaluka - Deveti Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor - Banjaluka 2015", najznačajniji godišnji projekt Udruženja "Art puls" prema već ustaljenoj tradiciji biće održan u petak, 20. novembra na Međunarodni dan djeteta.

Kao jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija koja je posebno  značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine,  festival "Mali kompozitor" već godinama omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi. Djeca su tako i kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu. 

- "Mali kompozitor" je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke. I ove godine u realizaciju festivala je bilo uključeno  više od četrdeset muzičkih  pedagoga  i u tom smislu veliku zahvalnost dugujemo upravo kolegama nastavnicima i stručnim saradnicima koji su uspjeli motivisati veliki broj svojih učenika na autorski rad - rekao je direktor festivala Mladen Matović.

Podsjetio je da će se Festival kao i svake godine održati u velikoj dvorani Dječijeg pozorišta RS sa početkom u 17  časova, uz direktan televizijski prenos u programu generalnog medijskog pokrovitelja Radio televizije Republike Srpske. 

-  U centralnoj festivalskoj večeri će se naći 16 kompozicija, a  najbolje će izabrati četvoročlani dječiji žiri čija će imena biti objelodanjena na dan održavanja festivala - dodao je Matović.

Kao i prethodnih godina, organizator je obezbijedio i mogućnost telefonskog glasanja, tako da će glasovi publike predstavljati petog člana žirija tokom izbora tri najbolje kompozicije.

Gošća Valentina Mec

U revijalnom dijelu festivala će nastupiti nekadašnja pobjednica festivala Maša Ćoćkalo iz Mrkonjić Grada koja je posebno za ovu priliku napisala pjesmu "Nek' ljubav vodi nas". Specijalna gošća festivala će biti i Valentina Mec iz Bijeljine, djevojčica koja je upravo na "Malom kompozitoru" prije nekoliko godina osvojila nagradu za najbolju interpretaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana