Magija vječnih pjesama grupe ABBA

Dejan Vujanić
Magija vječnih pjesama grupe ABBA

U okviru internacionalne turneje, mjuzikl "Mamma Mia!" gostovaće u Beogradu po prvi put sa ukupno 16 predstava, od 29. juna do 11. jula 2010. godine.

Publika u Beogradskoj areni uvjeriće se zašto se više od 42 miliona ljudi koji su širom svijeta pogledali ovu predstavu, oduševilo likovima, ljubavnom pričom i muzikom.

Inspirisana pričom i magijom vječnih pjesama grupe "ABBA", pisac Ketrin Džonson stvorila je zabavnu priču o porodici i prijateljstvu, koja se odvija u rajskom okruženju osunčanog grčkog ostrva. Tragajući za ocem, kćerka uoči svog vjenčanja poziva trojicu muškaraca iz majčine mladosti, sa kojima se majka zabavljala na ostrvu prije 20 godina.
U predstavi se uživo izvode 22 hita grupe "ABBA", uključujući numere: "Chiquitita", "Dancing Queen", "I Have A Dream", "Knowing Me Knowing You", "The Winer Takes It All", "Super Trouper", "Take A Shance On Me" i "Voulez Vouz".
Internacionalna turneja je identična sa londonskom produkcijom predstave, koja je premijerno izvedena 1999. godine i trenutno se izvodi u Londonu, Brodveju, Australiji, Španiji, Holandiji i Meksiku. Odigrana je u 45 gradova širom svijeta, uključujući Kejp Taun, Monte Karlo, Cirih, Peking, Berlin, Pariz, Tajpej, Dubaji, Šangaj, Beč, Bratislavu, Helsinki, Stokholm, Milano, Edinburg, Tel Aviv i Prag.
Producent Džudi Krejmer  još 1987. godine prvi put je dobila inspiraciju da kreira mjuzikl na osnovu pjesama grupe "ABBA". Od premijere 1999. godine "Mamma Mia!" je zaradila preko 155 miliona funti samo u Velikoj Britaniji i preko dvije milijarde dolara širom svijeta.
Uz originalnu muziku i tekst Benija Andersona i Bjorna Ulveusa, mjuzikl "Mamma Mia!" napisala je Ketrin Džonson, a reditelj je Filida Lojd. Koreografiju za predstavu potpisuje Entoni Van Last, scenograf je Mark Tompson, dizajner svjetla Hauard Herison, a dizajner zvuka Endrju Brus i Bobi Aitken. Aranžmane je uradio Martin Koh, koji je i muzički supervizor.
Grupa "ABBA" je osigurala vječnu popularnost svojom zaostavštinom sjajnih pjesama i rekordnom prodajom više od 360 miliona albuma. Grupa je imala devet pjesama na prvom mjestu top-lista u Velikoj Britaniji i devet albuma na broju jedan. Album "Abba Gold", prvi put objavljen 1992. godine, proveo je 206 sedmica na listi najprodavanijih muzičkih izdanja. Ponovo je objavljen 1999. godine u okviru 25. godišnjice pobjede na Evroviziji grupe "ABBA", i ponovo je zauzeo prva mjesta top-lista. Ostao je jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. U Velikoj Britaniji jedino su uspješniji od ove grupe bili Bitlsi, Elvis Prisli, Klif Ričard i Madona.

Internacionalnu turneju produciraju Džudi Krejmer, Ričard Ist i Bjorn Ulveus za kompaniju "Littelstar" u saradnji sa kompanijama "Universal", "Stage Entertaiment" i "NGM".

Savršena karta

Britanski i američki mediji puni su hvale za mjuzikl "Mamma Mia!" Tako "Dejli telegraf" piše: "Savršena karta za večernji izlazak koji garantuje dobro raspoloženje". Kritičar "Njujork posta" je jednostavno uskliknuo "Senzacija", a magazin "Tajm" je istakao da ovaj snažan energični mjuzikl donosi sreću gdje god se pojavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana