Maestralan nastup Nemanje Radulovića

Glas Srpske
Maestralan nastup Nemanje Radulovića

BEOGRAD - Najljepša i najakustičnija koncertna dvorana u Srbiji Velika dvorana Kolarčeve zadužbine svečano je u subotu uveče proslavila 80 godina postojanja uz ovacije i oduševljenje publike, kao i na prvom koncertu prije osam decenija, javio je Tanjug.

Ispunjena do posljednjeg mjesta i više, jer su brojna sjedišta dodata na binu zbog velikog interesovanja za koncert Nemanje Radulovića i njegovih prijatelja mladih muzičara iz Srbije i Francuske, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca sabrala je najbolje iz svoje tradicije i pokazala lijepo lice budućnosti.

Mladi ljudi svečarski raspoloženi zbog susreta sa ikonom klasične muzike Radulovićem, zvanice među kojima su bile diplomate, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, muzičari koji su decenijama oduševljavali publiku u ovoj istoj sali, ispunili su Kolarac posebnom energijom.

Radost i ponos što se na ovom mjestu osam decenija primaju najljepši pokloni, od prvog koncerta 4. februara 1932. godine, kada je nastupila Beogradska filharmonija sa Stevanom Hristićem kao dirigentom, do najvećih svjetskih i domaćih muzičara koji su oduševljavali publiku u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koju je projektovao arhitekta i profesor univerziteta Petar Bajalović, poznavalac akustike i zaljubljenik u muziku, najzaslužniji je za jedinstvenost sale koju su isticali svi njeni gosti.

U Velikoj dvorani godišnje bude održano više od 250 koncerata, zatim Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), Međunarodno takmičenje muzičke omladine, Gitar art festival i druge značajne manifestacije. Do sada je održano oko 15.000 koncerata, nastupilo 10.000 solista, više od 2.500 različitih ansambala i orkestara sa 1.200 dirigenata.

U jednoj od najljepših koncertnih dvorana u Evropi, Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u proteklih osam decenija nastupali su najznačajniji stvaraoci i interpretatori muzike, između ostalih: Sergej Prokofjev, Bendžamin Britn, Kšištof Penderecki, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Nikita Magalov, Ivo Pogorelić, Kemal Gekić, Benedeto Mikelanđeli, Emil Gilels, Aldo Čikolini, Nelson Freira, Nikolaj Luganski, Marta Argerič, Mihail Pletnjov, Jevgenij Kisin, Boris Berezovski, David i Igor Ojstrah i Isak Štern.

Virtuoz

Mladi virtuoz Radulović, podjednako omiljen u Srbiji u kojoj je živio do četrnaeste godine i Francuskoj gdje živi od tada, umjetnik koji puni najveće svjetske sale na svim kontinentima, slavljenički koncert izveo je u furioznom tempu. Sonatu br. 5 za violinu i klavir Ludviga van Betovena, "Kapričo" Pabla Sarasatea , "Proljeće u Japanu" Aleksandra Bogojeva Sedlara i "Godišnja doba" Antonija Vivaldija violinski mag Radulović i njegovi prijatelji muzičari izveli su uz stajaće ovacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana