Logo Rolingstonsa završio u muzeju

Glas
Logo Rolingstonsa završio u muzeju

Logotip koji grupa "Rolingstons" koristi gotovo četiri decenije sigurno je najslavniji i najprepoznatljiviji brend u rokenrolu. Poznaju ga čak i oni koje ni najmanje ne zanima ova vrsta muzike, što je potvrda da su "jezik i usne" gotovo kulturološki fenomen.

Znak je dizajnirao student "Art koledža" u Brajtonu Džon Paše, početkom 1970. godine, i za taj posao je dobio 50 funti, a naredne godine je nagrađen i bonusom od - 200 funti!

Logo se prvi put pojavio na albumu "Slicky Fingers", koji ima i čuvenu kreaciju omota. Njegov autor Endi Vorhol, prvo svjetsko ime pop-arta, na naslovnicu je postavio simbol cijele generacije - dio džins pantalona, sa zip-zatvaračem, koji je bio ušiven na svakom primjerku "long play" ploče. A on je za taj posao dobio 15.000 funti.

Taj student, Paše, radio je dizajn i za neke druge izvođače od sredine 70-ih godina, kao što su Pol Makartni, The Who" i "The Stranglers", ali svejedno nije dostigao slavu Vorhola.

Njegov originalni rad prije nekoliko dana otkupio je londonski "Albert" muzej za 47.000 funti i logo " Rolingstonsa" od sada će tamo biti izložen kao vrijedan eksponat koji svjedoči o modernoj rok kulturi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana