Legendarni album “OK Computer” sastava “Radiohead” napunio 25 godina: Zvuk budućnosti koja se raspada

Branislav Predojević
Legendarni album “OK Computer” sastava “Radiohead” napunio 25 godina: Zvuk budućnosti koja se raspada

LONDON - Prošlo je tačno četvrt vijeka kako je britanski bend “Radiohead” objavio svoj treći album “OK Computer”, trijumfalno mijenjajući lice britanske i svjetske rok muzike.

Album je objavljen prvo u Japanu, da bi 1. juna izašao u Velikoj Britaniji i ostatku planete, počevši svoj dugi put u osvajanju posebnog mjesta u rok istoriji kombinacijom zvukova, koju je magazin “Spin” opisao kao “uradi sam elektronski album napravljen sa gitarama”. 

Nakon što su se njihova prva dva albuma “Pablo Honey” iz 1993. i “The Bends” iz 1995. godine bend izbacili u vrhove top lista, uz pohvale kritike za svoj sljedeći projekat Tom Jork i ekipa distancirali su se od svog uspješnog gitarističkog i lirski introspektivnog stila uz odluku da se okrenu paranoji i otuđenosti modernog načina života.

Bend je počeo sa idejom da pomiri različite reference i uticaje od Elvisa Kostela, preko rok sastava “Kraut” i Enija Morikonea do Jorkovih tvrdnji da je monumentalni album “Bitches Brew”, trubača Majlsa Dejvisa (1970) bio glavni uticaj na grupu.

- Nešto se gradilo, a potom gledalo kako se to raspada, što je ljepota Dejvisovog albuma “Bitches Brew”. To je bila srž onoga što smo pokušavali da uradimo sa “OK Computer”. Da stvorimo atmosferu, koja je možda pomalo šokantna, kada je prvi put čujete, ali jednako šokantna kao atmosfera na “Pet Sounds” - rekao je Jork.

Članovi grupe su producirali album sa Najdželom Godričom, koristeći nekonvencionalne produkcijske tehnike, uključujući prirodnu reverberaciju kroz snimanje na stepeništu zvuka. Proširili su svoju instrumentaciju na električni klavir, melotron, violončelo i druge gudače i  elektronske efekte.

Sa druge strane tekstovi albuma opisuju svijet prepun rasprostranjenog konzumerizma, socijalnog otuđenja, emocionalne izolacije i političke slabosti kao neku vrstu proročanskog uvida u 21. vijek.

Uprkos negativnim procjenama prodaje od strane diskografske kuće EMI, koja je ploču smatrala nekomercijalnom, album je dostigao prvo mjesto na U listi albuma u Velikoj Britaniji i debitovao na 21. mjestu “Bilbord liste”, što je najveći uspjeh grupe na američkim top listama u to vrijeme.

Pjesme “Paranoid Android”, “ Karma Police”, “Lucky“ i”No Suprises”,  objavljene su kao uspješni singlovi, a sam album je prodat  u osam miliona primjeraka širom svijeta. Apstraktni tekstovi, gusti slojeviti zvuk i električni uticaji postavili su temelje za kasniji, eksperimentalniji rad ““Radioheada” i grupu odveli na tron alternativnog rok zvuka.

Album  je dobio pohvale kritike, a slušaoci, kritičari i muzičari su ga citirali kao jedan od najvećih albuma svih vremena.

Naslov “OK Computer”, preuzet je iz radio-adaptacije knjige “Autostoperski vodič kroz galaksiju” iz 1978.  u kojoj lik Zaphoda izgovara frazu: “U redu, kompjuteru, želim potpunu ručnu kontrolu sada.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana