Led Cepelin i Madona pod nožem kritičara

Glas Srpske
Led Cepelin i Madona pod nožem kritičara

Neke danas svjetske zvijezde muzičke scene u svijetu bile su na početku dočekane "na nož", jer kritičari nisu uspjeli da prepoznaju da će njihova muzika ovladati svijetom, piše Tanjug.

Prema dokumentima iz arhive Bi-Bi-Sija (BBC), na početku karijere žrtve kritičara bili su "Led Cepelin", Madona, Dejvid Bouvi, "Nirvana", "Dipeš mod", "Franc Ferdinand", kao i mnogi drugi. Ali, muzički kritičari su pogriješili i ovi autori su danas svjetske zvijezde neprolazne slave.
Prva živa svirka grupe "Led Cepelin" na radiju nije oduševila producente BBC-ja, koji su ocijenili da je njihova muzika "varijacija na poznatu temu, neubjedljiva i u suštini staromodna".
Iako producenti nisu bili oduševljeni nastupom "Led Cepelina", glasanjem su odlučili da momke, ipak, pozovu da ponovo dođu. Dogodilo se to 1969. godine i oni su još četiri puta svirali u programima BBC-ja. Ostalo je istorija. Grupa je kasnije proglašena najvećom rok grupom svih vremena.
Muzički novinar Džez Simonds kopao je po arhivama BBC-ja da bi ustanovio koje su još muzičare na početku karijere kritičari otpisivali.
Simonds danas smatra da je, u slučaju "Led Cepelina", prva reakcija muzičkih stručnjaka BBC-ja bila donekle razumljiva, jer je njihova muzika "bila bez presedana", ali primjećuje da je kritika, takođe, ocijenila da je to "samo za specijaliste".
Danas gitarista Džimi Pejdž ističe upornost i vjeru u sopstvenu ideju.

- Nismo se štedjeli, bilo je tu mnogo improvizacije i kreativnosti, jer nam je bilo strašno stalo do toga da zvučimo što bolje - kaže slavni gitarista.

Slučaj "Led Cepelina" nikako nije usamljen.  "Na nož" je svojevremeno dočekan i Dejvid Bouvi. Jedan kritičar ga je nazvao "amaterom koji falšira".

- Madona je prvobitno bila prateća igračica pjevača Patrika Hernandesa koji je imao samo jedan hit u Evropi, pjesmicu "Rođen da živi". Poslije je pjevala u grupi koja se zvala "Emi", a kritičari su je, čak i kada je objavila prvi album koji je postao veliki hit, prosto sahranjivali - podsjeća Džez Simonds.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana