Lajla kroz decenije

Aleksandra Rajković
Lajla kroz decenije

"Otkrio sam model u svom ponašanju koji se ponavlja godinama, možda i decenijama. Loši izbori postali su moja specijalnost, a ako bi se pojavilo nešto iskreno i pristojno, ja bih se postidio i pobjegao na drugu stranu".

Za njega su mnogi rekli da je više od rok zvijezde i da je prava ikona, živo otjelotvorenje istorije rok muzike. Poznat po svojoj povučenosti u poslu prepunom samoreklamerstva, šminke i obmana, Klepton je u autobiografiji prvi put dao hronologiju izuzetnog ličnog i profesionalnog putovanja.
Autobiografija, koja se na srpskom jeziku može čitati u izdanju "Lagune" snažno je napisana priča čovjeka koji je preživio uprkos brojnim ličnim demonima i dostigao vrtoglavi uspjeh. Ovo je u svojoj autobiografiji zapisao slavni gitarista Erik Klepton.

Uz prisnost i otvorenost, u ovoj dirljivoj i iskrenoj autobiografiji Erik Klepton ispričao je istoriju svog života, nadahnjujućeg i punog događaja.

Erik Patrik Klepton, poznat pod nadimkom "Slowhand" ili "Spora ruka", engleski gitarista, dobitnik "Gremi nagrade, pjevač i kompozitor, koji 9. juna stiže u Beograd, definitivno ima čime da se pohvali u svojoj karijeri.  

Rođen 30. marta 1945., Klepton je kao jedan od najuspješnijih muzičara 20. vijeka tri puta uvođen u Rokenrol dvoranu slavnih što je bez presedana. Muzički kritičari, jednako kao i njegovi obožavaoci, gledaju na njega kao na jednog od najvećih gitarista svih vremena. Erik Klepton je rangiran kao 4. na Roling stonovoj listi "Najvećih gitarista svih vremena" i kao 53. na njihovoj listi besmrtnika; 100 najvećih umjetnika svih vremena.

Mada se Kleptonov muzički stil mijenjao tokom njegove karijere on je uvijek zadržao dio svojih bluz korijena. Klepton se pokazao i kao veliki inovator u nekim od faza svoje karijere, kao što je bluz-rok faza u saradnji sa bendom Džon Mejol sa "Bluzbrejkersima" i "Jardbirdsima" ili psihodelični rok sa grupom "Krim

Erik Klepton će 9. juna održati koncert u "Beogradskoj areni", što je potvrđeno i na njegovom zvaničnom sajtu! On će u Beogradu nastupiti zajedno sa Stivom Vinvudom, starim prijateljem iz benda "Blind Faith".
Svjetska turneja Erika Kleptona počela je u četvrtak u Njujorku, dok će evropsku turneju započeti 20. maja u Londonu. Osim toga, Klepton će koncerte održati u Antverpenu, Parizu, Dizeldorfu, Arnhemu, Berlinu, Malmeu, Hamburgu, Minhenu, Beču, Bukureštu i Istanbulu.

Muzička karijera Erika Kleptona počela je kao sedamnaestogodišnjak bio postao član grupe "The Roosters", a krajem 1963. se pridružio grupi " The Yarbirds".

Nije prošlo mnogo vremena, a Klepton je postao jedan od najtalentovanijih mladih gitarista u Britaniji. Bend " The Yarbirds" napustio je 1965, poslije objavljivanja hit singla "For Your Love".

Sa Džonom Majalom i njegovom grupom "Bluesbreakers", sa snimio je ploču "Blues Breakers", jedan od najvažnijih albuma šezdesetih godina. Bend je u naredne dvije godine objavio tri albuma koji su prodati u više od 35 miliona primjeraka. Veliki hitovi su bile "I Feel Free", "Spoonful", "Sunshine Of Your Love", "Crosroads"...

Grupa se raspala sredinom 1968., a Klepton je osnivao bend "Blind Faith" koji je brzo propao. Poslije toga, Klepton je osnovao bend "Derek and The Dominos" koji je 1970. objavio album "Layla and Other Assorted Love Song", koji je najavio megahit "Layla".

Poslije velikih problema sa drogom, Klepton je 1974. objavio drugi solo album "461 Ocean Boulevard" sa kojeg se izdvojila obrada hita Boba Marlija "I Shot the Sheroff". U naredne tri decenije objavio je 18 albuma sa kojih su skinuti brojni hitovi kao što su "Wonderful Tonight", "Cocaine", "Tears In Heaven"...

Hitovi

Koncert u "Areni" biće treći nastup Erika Kleptona u Srbiji. Klepton već decenijama važi za "boga gitare", dobitnik je sedam nagrada "Gremija". Njegove pjesme "Layla", "Wonderful tonight", "Tears In Heaven" i druge su globalni hitovi. Gitarista je u solo karijeri objavio 19 albuma, od kojih je posljednji " The road to Escondido".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana