Kultni sastav “Brkovi” danas nastupa u Banjaluci: Žestoko rođendansko slavlje na Kastelu

Rajko Vuković
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Jedan od najpopularnijih bendova na prostorima bivše Jugoslavije, pank-folk sastav “Brkovi” nastupiće večeras od 21 čas na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Ovim koncertom će kultni zagrebački sastav nastaviti da obilježava 20 godina uspješne muzičke karijere, kako u regionu tako i u Evropi, gdje godinama uspješno održava svirke sa velikom dozom pozitivne energije.

Legendarni bend osnovan je 2004. godine i od tada pa do danas održao je veliki broj koncerata širom regiona, snimivši osam studijskih albuma, koji su mu donijeli status regionalne rok atrakcije. 

Od kultnog uradi sam prvenca “Punkfolkvelnes”, preko albuma šireg proboja “Društvo brkatih mladića (2010) i “Balkanski esperanto” (2011) stigli su do klasika žanra “Brkati gosti” (2013), “Pizda materina” (2014, “Torzo Dade Topića” (2016), “Hormon sreće” (2018), “Brkovi su da se vole” (2020) i “Krvava novčanica” (2023).

Na ovoj studijskoj seriji “Brkovi” stvaraju potpuno novi stil nazvan “punkfolkvelnes”, kršten po nazivu prvog albuma, čijim izlaskom 2009. godine počinje početak uspjeha benda. Niko do tada narodnu muziku nije svirao na takav način, miješajući je prvenstveno s pankom i rokom, a povremeno i s metalom i rege zvukom uz specifične tekstove na tankoj ivici emotivne patetike, oštre ironije i provokativnog humora. 

Pojavom društvenih mreža poput “Fejsbuka” i “Jutjuba” bend u kratkom periodu uspijeva da dođe do velikog broja obožavalaca. Drugi album “Društvo brkatih mladića” nastavlja ubrzano da podiže interesovanje za bend širom regiona, a stalni koncerti dodatno učvršćuju njihovu popularnost. 

Od nastanka pa do danas bend je promijenio nekoliko članova, a današnje društvo brkatih mladića čine: Šemso 69 (Vedran Pehar), Šarac (Mario Borg), Tomac (Tomislav Kalousek), Vlajko (Alen Vlajnić) i Pas (Igor Paspalj). 

Basista benda Tomislav Kalousek Tomac pred večerašnji nastup kaže da se “Brkovi” u Banjaluci osjećaju kao domaći bend, kako zbog publike, tako i ličnih veza. 

- Naš gitarista Igor Paspalj je iz Banjaluke. Tako da smo jednom petinom i banjalučki bend. Naravno da su česte posjete stvorile mnoga prijateljstva u tom gradu. Redovno svratimo po pite kad smo u prolazu, stanemo nekad i na ćevape. Znamo puno ljudi u gradu i okolini - rekao je Tomac.

Banjalučka publika sa nestrpljenjem broji sate do početka koncerta, gdje će moći sa uživanjem da sluša megahitove poput “Nisam ja za tebe”, “Cvjetalo je meni cvijeće”, “Nisi me bila vrijedna”, “Balkan star” i mnogo drugih. 

PORTIR

Čovjek koji je odgovaran za divlje tonove i ekstravagantno-ljubavne tekstove je nekadašnji portir, a sada frontmen Vedran Pehar, koji je poznat publici kao Šemso 69. 

Muzičar je više puta u javnosti izjavio da je dao otkaz na poslu portira kako bi se mogao maksimalno posvetiti muzici. 

- Bila je dilema, ako ostanem tamo imaću sigurnu platu, zdravstveno, topli obrok, auto na korišćenje, što čovjeku pruža neku vrstu lagodnosti, međutim u tom slučaju neću nikad svirati u “Domu sportova”. Ipak sam izabrao nesigurne puteve i sa ponosom dao otkaz - rekao je Šemso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana