Kultna grupa “Bolero” najavila novi album

Rajko Vuković
Kultna grupa “Bolero” najavila novi album

SARAJEVO - Kultna pop i rok grupa “Bolero”, nakon duže pauze, objavila je novu pjesmu “Mjedenica” koja će se naći na novom albumu “Avatarov grijeh” koji se očekuje sljedeće godine.

Pjesmu prati i video-spot koji je režirao Edi Kevrić, dok se kao glumci u spotu pojavljuju Katica Camber, Livia Delibašić i Jan Mujezinović. Sadašnju postavku grupe “Bolero” čine gitarista Miroslav Bartulica, bubnjar David Mihaljević, basista Vedran Kalinić,  klavijaturista Dino Olovčić i pjevač Toni Popović, koji je rodom iz Banjaluke i sa bendom radi već osam godina.

Numeru je producirao Mišo Bartulica, koji je ujedno i autor teksta. Ime pjesme duguje sarajevskom naselju Mjedenica, a grupa “Bolero” u saopštenju tvrdi da je ovo najava za novi dugo očekivani album sastava.

- Namjera je da objavimo nekoliko singlova. Nova pjesma potvrdiće karakter i iznenađenja sa albuma “Avatarov grijeh”. Nakon toga ide album sa svim pjesmama i svakako će biti izdanje na vinilu - rekao je Bartulica.

Kultna sarajevska grupa “Bolero”, nastala je tokom 1982. godine.

Vođa i osnivač je gitarista Miroslav Mišo Bartulica koji je osnovao bend sa još nekoliko muzičara. Prvu postavu tadašnje grupe osim Bartulice, činili su Mile Anđelić, Mustafa Čizmić, Zoran Grabovac i Nedžad Hadžić. Dolaskom pjevača Anđelića grupa je mnogo dobila, jer je svojim karakterističnim hrapavim glasom uspio prenijeti snagu pjesama koje će kasnije ostaviti veliki trag na jugoslovenskoj rok sceni.

Bartulica je kasnije isticao da je kroz grupu prodefilovalo mnogo muzičara sve dok nisu dobili priželjkivan muzički stil koji će ih dovesti do prepoznatljivosti.

- Pa otprilike 1982. smo počeli sa svakodnevnim probama i to je trajalo do neke 1985-1986. godine. Za to vrijeme prošlo je dosta muzičara kroz bend, četiri-pet godina je nastajao taj neki stil koji smo tražili i koji sam i ja tražio, dok nismo došli do nekog izraza kakav je bio na prvom albumu - rekao je gitarista. Bend je prestao raditi tokom ratnih dešavanja, a nakon rata se povremeno pojavljivao u različitim postavama, sa singlovima od kojih je najviše pažnje izazvala pjesma “Dispertango”, na kojoj je ponovo gostovao Rade Šerbedžija. 

Lider sastava Bartulica, koji je ujedno i autor tekstova i muzike , inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazio je mahom u porodičnom okruženju, ali i radovima slavnog ruskog pjesnika Jesenjina koji je imao ogroman uticaj na poznatog muzičara.

- Jesenjin je definitivno najveći uticaj imao na mene i svojim pjesništvom i svojim raskalašnim i boemskim životom, koji je i opisao u “Krčmarskoj Moskvi”. Teško, bar za mene, da bilo ko može zamijeniti Jesenjina i nakon stotinu godina.

Grupa “Bolero” trenutno radi na završetku albuma “Avatarov grijeh” koji se očekuje da će izaći tokom 2025. godine.

Diskografija

U periodu od 1985. do 1989. godine grupa je izdala dva albuma “Na kraju slavlja” (1986) i “O Jesenjinu” (1988)”.

Iako je prvi album izašao u novembru 1986. godine, predstavljen je tek u maju 1987. godine. Uprkos tome, prodat je u oko 150.000 primjeraka. Drugi album je prodat u gotovo 100.000 primjeraka i njega, za razliku od prvog, odlikuju melanholija i sjeta. Na albumu je gostovao glumac Rade Šerbedžija, a najpoznatija pjesma jeste numera “Jelena”. Album je predstavljen i promovisan na velikom koncertu pred sarajevskom katedralom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana