Kruna karijere trostruki disk

Aleksandra Madžar
Kruna karijere trostruki disk

Beograd - Planiram da objavim trostruki kompakt disk, gdje će na jednom biti snimci sa stranim muzičarima, na drugom sa "Big bendom" Radio-televizije Srbije, a na trećem snimci sa srpskim muzičarima. To će biti kruna i retrospektiva moje karijere.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" proslavljeni yez kontrabasista i kompozitor Mihailo Miša Blam. On je jedini kontrabasista sa prostora Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike.

Blam se prisjetio i saradnje sa organizatorima yez festivala u Republici Srpskoj.

- Za džez scenu Republike Srpske bio sam aktivno vezan kada se na Zelenkovcu održavao "Džez fest". Za taj period me vezuje neka posebna romantika, jer sam prilikom dolaska na "Džez fest" bio jedini putnik u vozu za Banjaluku - rekao je Blam.

Muzičar je istakao da je megaloman i da se potpuno predaje svemu što radi.

- Po povratku iz Njujorka snimio sam singl pod uticajem fanka "Miša Blam i oni koji vole fanki". Posle toga sam zahvaljujući nekim snimcima koje sam prethodno pravio sakupio dovoljno da objavim prvi album "Sećanje", a kasnije i kompakt disk "Dobri dani Jugoslavije" - kazao je Blam.

Svoju ljubav prema džez muzici i kontrabasu opisuje kao čist mazohizam.

- Potekao sam iz porodice kojoj je muzika u krvi. Već sa četiri godine bio sam veoma "uspešan neuspešan" violinista i onda sam shvatio da sam jako netalentovan, ali pošto je moj otac insistirao da se bavim muzikom, upisao sam se na odsek za klavir - prisjeća se Miša Blam.

Kako je rekao sve je počelo u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Igrala je predstava "Dorćolska posla", a na sceni je bio jedan ciganski orkestar u vranjanskim nošnjama i prilikom jedne predstave nije im došao basista. Otac mi je tada rekao: "Uzmi kontrabas i sviraj" i tog trenutka me ubacio u jednu čarobnu priču - ispričao je Miša Blam.

Popularni džezer je pripremnu i srednju školu, koja inače traje šest godina, završio za tri, upisao se na akademiju, a zatim počeo da svira u filharmoniji.

- Posle toga dobio sam stipendiju i otišao u Belgiju, gde sam magistrirao. Tada sam bio jedini iz Jugoslavije koji je položio audiciju kod velikog Herberta fon Karajana - dodao je Blam.

Umjetnik koji je obišao cijeli svijet, svirao i upoznao najveće ljude iz svijeta yeza smatra da su mu se u životu "poklopile kockice".

- Otišao sam u Njujork, gde sam upoznao džezere. Materijalno siromašan džezer, ali pun snage i duhovnosti, rešio sam da se bavim džezom i osetim život džezera - objasnio je Miša Blam.

Smatra da je svoju karijeru već završio i, kako je rekao, sada može da bude dobronamjerni guru mladim ljudima.

- Srpska džez scena je veoma perspektivna i postoji budućnost yeza u smislu mladih ljudi. Ovo je period kada deca treba da se dokažu, a onda će umetnički filter odvojiti ono što nema dovoljan nivo, a ono što ima to će se pojaviti sa svojim imenima - naglasio je Blam.

Džez je, kako je kazao, planetarna umjetnost i mlad yez muzičar mora da se dokaže, ne samo na svom lokalitetu već i da se upusti u evropsku avanturu i da iskristališe svoje ime.

Beogradski "Džez festival"

- Iako sam jedan od yez muzičara koji je pokupio brojne nagrade, otvaranje ovogodišnjeg "Džez festivala" u Beogradu mi je jedno od najznačajnijih priznanja. Bio sam jako srećan. Ekipa koja poslednjih godina organizuje ovaj festival stvarno nam pruža uživanje u različitim žanrovima kvalitetne muzike - rekao je Miša Blam.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana