Kreativno rizičan i ubitačan nestanak

Nikola Lugić
Kreativno rizičan i ubitačan nestanak

Novi album američkog benda "Evanescence" pojaviće se u prodaji krajem godine i biće prvo izdanje benda poslije pet godina, jer su prošli, "The open door", objavili krajem 2006. godine.

Bubnjar grupe Vil Hant najavljuje da se bend uputio u kreativno rizičnom pravcu. Na trećem albumu, koji podsjeća na "Depeche Mode" i "Massive Attack", začuće se čak i japanski taiko bubnjevi.

- Nismo potpuno napustili svoj žanr, ali postoji gomila pjesama koje uopšte ne liče na stari "Evanescence". I dalje ćete slušati glas Ejmi Li, ali je upakovan u potpuno novu muziku - rekao je bubnjar i dodao da je bend na albumu radio sa producentom Stivom Lilivajtom, čestim saradnikom "U2".

Pjevačica benda Ejmi Li na svom blogu prije nekoliko dana napisala je da je muzika koja je napravljena za album sjajna i da će album biti "ubitačan".

- Dodate su nove boje u šemu, ima mnogo "kul" novih stvari u dosadašnjem materijalu, ima dosta elektronskog i futurističkog zvuka - napisala je Ejmi.

Ovo je prvo izdanje koje je "Evanescence" snimio sa novim muzičarima, pošto su bend 2006. i 2007. godine napustila tri člana. Grupa je nominovana za sedam "gremija", a do danas je dva puta osvojila ovu prestižnu muzičku nagradu.

"Evanescence" je osnovan je 1998. godine u Litl Roku. Osnovali su ga pjevačica Ejmi Li i gitarista Ben Mudi. Poslije snimanja dvije privatne produžene pjesme i demo CD-a nazvanog "Oridžin", sastav je izdao svoj prvi studijski album "Folen", koji se prodao u više od 14 miliona primjeraka širom svijeta.

Poslije eksperimentisanja oko imena sastava, Ejmi i Mudi odlučili su se za ime "Evanescence", što znači nestanak. Li je izjavila da joj se ime sviđa jer je tajanstveno i mračno, i ostavlja duboki utisak i slike u umu samog slušaoca.

Album "Folen" zadržao se 43 sedmice na listi najboljih deset albuma u SAD, šest puta je ovjenčan platinom, prodat je u više od 14 miliona primjeraka širom svijeta, uključujući 6,6 miliona primjeraka u SAD. Album je slušan 104 sedmice na listi najboljih 200, bio je jedan od osam albuma u istoriji koji je proveo barem godinu na top-listi najboljih 50 albuma.

Najveći i najupečatljiviji hit sastava "Evanescence", "Bring Me tp Life", koji uključuje gost vokala, Pola Mekoja iz benda "12 Stones", bio je globalni hit i postigao peto mjesto na američkoj listi najboljih 100 singlova. Jednako popularan singl bio je "My Immortal".

U toku evropske turneje 2003. godine Mudi napušta bend radi, kako je izjavio, stvaralačkih razlika. Li je poslije toga često govorila da je olakšanje što je Mudi otišao zbog stvorene napetosti u sastavu.

Prvobitno promovisan u hrišćanskim prodavnicama, sastav se napokon izjasnio da ne žele da se smatraju dijelom hrišćanskog žanra. Predsjednik "Wind-Up Recordsa" Alen Melcer objavio je u novinama u aprilu 2003. godine da želi da se njihova muzika premjesti sa izlaza hrišćanskih maloprodajnih prodavnica.

Iako su uvijek visoko kotirali na hrišćanskim top-listama, nekoliko Mudijevih izjava pokazalo je da bend ni sam nije znao šta želi.

- Mi smo čak visoki na hrišćanskim top-listama, a ja mislim: Koji k...c uopšte radimo tamo? - izjavio je 2003. godine Ben u intervjuu za "Entertainment Weekly".

To se činilo u suprotnosti sa ranijim osjećajima Mudija.

- Nadamo se da kroz svoju muziku možemo izraziti da hrišćanstvo nije ukočeni popis pravila za pratiti… Poruka koju mi, kao bend, želimo prenijeti više od svega jednostavna je - Bog je ljubav - rekao je ranije Mudi.

Kada je "Bilbord" 2006. godine pitao Ejmi Li da li je "Evanescence" "hrišćanski bend", odgovorila je:

- Možemo li, molim, preskočiti hrišćansku stvar? Tako mi je dosta toga. To je najšepavija stvar. Borila sam se s tim od početka. Ja nikada nisam htjela da nas povezuju sa tim. To je bila Benova stvar. Gotovo je - bile su riječi pjevačice benda.

Osnivanje

Bend "Evanescence" osnovali su pjevačica, pijanistkinja i kompozitorka Ejmi Li i nekadašnji glavni gitarista i kompozitor Ben Mudi. Njih dvoje su se upoznali u kampu u Litl Roku, gdje je Mudi čuo Li kako svira pjesmu "I'd Do Antything for Love", grupe "Meat Loaf", na klaviru. Njihove prve pjesme bile su "Solitud" i "Give Unto Me" koje je Li napisala i "Understanding" i "My Immortal" koje je napisao Mudi. Pjesme su uređivala oba izvođača, te oboje dijele jednake zasluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana