Koncertom posvećenom Darinki Matić Marović počinju “Dani Vlade Miloševića”

Milanka Mitrić
Foto: Nina Ninković Gašić

BANjALUKA - “Tragovi u sazvežđu Regula” naziv je koncerta kojim će ove godine u Banjaluci biti otvorena tradicionalna manifestacija “Dani Vlade Miloševića”.

Manifestacija će biti otvorena u koncertnoj dvorani Banskog dvora ovog ponedjeljka (10. april) u 20 časova, a trajaće do 27. aprila.

Koncert predstavlja omaž dirigentkinji, profesorici i osnivaču Akademskog hora “Kolegijum muzikum” Darinki Matić Marović, i kako su naznačili članovi hora, sjajnoj zvijezdi iz sazviježđa Regula.

Hor “Kolegijum muzikum” nastupiće pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, a kao solista nastupiće sopran Milena Damnjanović.

- Koncerti regionalnih i domaćih umjetnika, naučni skup, masterklasovi i predavanja samo su dio programa ovogodišnje manifestacije - najavili su organizatori.

Manifestaciju organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske, a program će biti realizovan u Banskom dvoru Kulturnom centru, zatim u Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

- Takođe, nakon 82 godine obnavlja se “Liturgija sv. Jovana Zlatoustog” Vlade Miloševića i to u izvođenju združenog Mješovitog hora profesora, asistenata, saradnika i studenata Akademije umjetnosti i Kamernog hora “Kerubini” UNIBL, dok horom diriguje Dušan V. Urošević - naveli su organizatori u najavi događaja.

Nakon pola vijeka, svjetsku premijeru simfonijske poeme “Hilendar” Vlade Miloševića izvešće združeni Simfonijski orkestar RTS-a i Akademije umjetnosti u Banjaluci, na koncertu “Hilandar kao nadahnuće”, čime će se manifestacija biti zatvorena. Iste večeri biće izvedeno i djelo “Noć u Hilandaru”.

- Solista na ovom koncertu biće pijanista Aleksandar Sinčuk (Rusija/Srbija), dok će koncertom dirigovati Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić. Raritet ovog dešavanja je činjenica da će se isti koncert desiti i 27. aprila u Beogradu u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca - navode organizatori.

Kompletan program manifestacije dostupan je na “Fejsbuk” stranici “Dani Vlade Miloševića”, kao i na zvaničnom veb-sajtu i “Fejsbuk” stranici Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan, a programi manifestacije su u znaku obilježavanja 25 godina od osnivanja ove institucije.

Ansambl

Akademski hor “Kolegijum muzikum” osnovan je 1971. godine, na inicijativu profesora Vojislava Ilića. Od osnivanja dirigent hora bila je Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, a koja je preminula 2020. godine. U horu nastupaju studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a od osnivanja hora do danas više od 500 njih je bilo uključeno u rad ansambla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana