Ansambl “Metamorfozis” otvorio “Jesenju sonatu” u Banjaluci

Milanka Mitrić
Koncertom „Metamorfozisa” u Banjaluci počela „Jesenja sonata”
Foto: B. Brezo | Koncertom „Metamorfozisa” u Banjaluci počela „Jesenja sonata”

BANjALUKA - Sjajnim koncertom kamernog gudačačkog orkestra „Metamorfozis” iz Srbije, večeras je u koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren 5. Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata”.

„Metamorfozis”, jedan od najboljih i najpriznatijih gudačkih sastava, izveo je kompozicije Ivana Božičevića (Memories of a Birch Tree) Benjamina Britna (Lachrymae), Dragane Jovanović (Turbulentno leto), Davida Mastikose (Praznina), Darije Andovske (daMar), Dmitrija Šostakoviča (Kamerna simfonija op. 110) i Aleksandre Vrebalov (Pannonia Boundless). 

“Velika nam je čast što imamo priliku da otvorimo festival koji traje već pet godina i svi napori koje je organizacija uložila u to da se ovaj festival bude ostvariv mislim da su vredni.  Dosta  dobrog programa prikazano je na prethodnim festivalima, a ovaj koji je sad pred publikom je izuzetan. Nadam se da se publici dopalo i ovo što mi radimo i što smo ponudili na našem večerašnjem koncertu” rekao je osnivač orkestra Saša Mirković.

Prema Mirkovićevim riječima, ono što „Metamorfozis” čini drugačijim od ostalih orkestara je neposrednost u prezentaciji, izbor programa i odnos s publikom, što je i prikazano na večerašnjem koncertu, kroz interesantan izbor uglavnom dinamičnijih i energičnijih kompozicija različitih umjetnika, koje je publika nagrađivala snažnim aplauzima. 

“ Naša energija i opuštenost, dočaravanje savremene muzike na drugačiji način je nešto što nas odvaja od svih drugih standardnih klasičnih orkestara koje se uglavnom bave  muzikom koja je nastajala u prethodnim periodima. Bavimo se muzikom koja je nastala u današnje vreme, imamo stalnu saradnju sa kompozitorima koji su živi i priliku da učimo od njih i gradimo taj odnos između komozitora i izvođača” dodao je Mirković.

 

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra, Mladen Matović, kazao je da  je „Jesenja sonata” već postala tradicionalna, te da će ovogodišnje izdanje možda da bude i najbolje.

“ ‘Jesenja sonata’ je postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te  na radost publike, svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene” objasnio je on.

Festival, koji traje do subote, biće nastavljen sutra, kada će publika imati priliku da čuje kamerni sastav „Zagrebački kvartet”. 

Njihov koncert počeće u 20 časova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana