Koncertom Dmitrija Kouzova i orkestra "Kamerata" zatvorena "Jesenja sonata" u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA – Nastupom slavnog ruskog violončelist Dmitrija Kouzova i Gudačkog orkestra „Kamerata“ iz Novog Sada, u koncertnoj dvorani Banskog dvora večeras je zatvoren 6. Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“.

Program koncerta obuhvatio je „Ples za dvoje“ iz baleta „Krcko Oraščić“ Petra Iliča Čajkovskog (aranžman za gudače Svetozar Nešić), kao i njegove „Varijacije na temu Rokoko za violončelo i orkestar op.33“, i „Peco Kapričozo za violončelo i gudače“.

Osim Čajkovskog, posjetioci su imali priliku da čuju još nekoliko djela različitih kompozitora, i to Grigovu „Holberg svitu za gudače op.40“, „ Vrebalovljevu „Zahvalnost iz Pjesama Morskog Ranča“ i Bramsove „Mađarske igre“ (br. 17 i 1).

Orkestar "Kamerata" je za kraj izveo "Libertango" Astora Pjacole.

- Ovo je jedan program koji na neki način oslikava romantičarski period u muzici - rekao je Kouzov, koji se osvrnuo i na saradnju sa "Kameratom".

Kako je objasnio, ovo je prvi put da sarađuju i nastupaju zajedno, premda su se ranije sreli na festivalu Stefana Milenkovića.

Prema njegovim riječima, ovakvi festivali su važni zbog jedinstvenosti susreta između izvođača i publike.

- Muzika spaja jer je to sviranje od naroda za narod. I u ovom vremenu modernih tehnologija, ništa me može da zamijeni živi kontakt između publike o muzičara, i u tome je najveća snaga muzike - ispričao je Kouzov.

Na festivalu su ove godine nastupili „Gudači Svetog Đorđa“ iz Srbije, „Kugoni trio“ iz Belgije, zatim pijanistkinja Biljana Jašić Radovanović (Republika Srpska) i klarinetista Ognjen Popović (Srbija), te violinistkinja Jukiko Uno (Japan) i pijanistkinja Šiori Kuvahara (Japan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana