Koncertna godina u znaku jubileja

Mirna Pijetlović
Koncertna godina u znaku jubileja

Banjaluka - Cjelovečernjim koncertom Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke, koji je održan pod dirigentskom palicom Nemanje Savića u Hramu Hrista Spasitelja, počelo je obilježavanje dva značajna jubileja ovog hora.

Naime, “Jedinstvo” će nizom kulturnih sadržaja i gostovanja tokom ove godine obilježavati 120 godina od osnivanja hora i 20 godina od njegovog obnavljanja.

Hor je izveo duhovne kompozicije srpskih i ruskih kompozitora: Kornelija Stankovića, Isaije Srbina, Josifa Marinkovića, Stevana Mokranjca, Vladimira Mirosavljevića, Ivana Jevtića Pavela Česnokova i Sergeja Rahmanjinova. Tokom koncerta kao solisti su nastupili sopran Kristina Ivanović i bariton Lazar Radoja.

- U svojoj bogatoj istoriji društvo je ostvarilo više hiljada koncerata, što mu daje veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta Banjaluke i Krajine - rekao je Nemanja Savić.

On je dodao da su učestvovali na brojnim festivalima, nastupali na različitim kontinentima i za sve to osvojili i značajna priznanja i nagrade, od koji se najviše ističu tri visoka odlikovanja - Orden Svetog Save, Orden Njegoša i Orden Svetog Andreja.

- Tako smo u velikom broju država predstavili horsku muziku srpskog naroda, ali ujedno i horsku muziku različitih stilskih pravaca - rekao je Savić.

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Banjaluka osnovano je 1893. godine i jedno je od najstarijih pjevačkih društava u Republici Srpskoj i BiH. Radilo je do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad, a obnovljeno je 1992. godine, poslije čega je Mješoviti hor veoma brzo zauzeo istaknuto mjesto u muzičkom životu Republike Srpske.

Mokranjac

- Rad i djelo Stevana Stojanovića Mokranjca usko je vezano i za hor “Jedinstvo”. Tako je 1905. godine na svečanosti obilježavanja godišnjice rada društva gostovao i Stevan S. Mokranjac, koji je tom prilikom dirigovao svoju petu rukovet, jedan od bisera horske muzike, a može se reći svjetske literature - rekao je Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana