Koncertna ekologija Ramba Amadeusa

Dejan Vujanić
Koncertna ekologija Ramba Amadeusa

Koncertom u Nišu, 13. januara, Rambo Amadeus & Mutant dance band započeo je turneju, na kojoj će osim predstavljanja albuma "Hipišizik Metafizik", Rambo promovisati osnovne principe ekologije, održivog razvoja i upotrebu alternativnih izvora energije. Za sada su potvrđeni Gornji Milanovac, Užice, Kragujevac, Novi Sad i Banja Luka.

U Banjoj Luci Rambo će svirati 28. januara u Demofest klubu.

U 40 minuta materijala "Hipišizik Metafizik" Rambo Amadeus, u svojoj dobro poznatoj ulozi kritičara raznih društvenih anomalija, progovara o "malom čovjeku koji se sve teže snalazi u postindustrijskom, tehnološkom 21. vijeku".

Teško ga se klasifikuje i sprema u bilo kakve ladice. Voljeli ga ili ne, niko nakon njegovih  koncerata ne odlazi kući ravnodušan. Ironičan, satiričan i samokritičan, poznat je po svojoj strasti uzburkavanja ustajalih estradno-scenskih močvara. On svira, diriguje, recituje, i miksa.

Njegovi koncertni nastupi prelaze granice muziciranja i pretvaraju se u uvijek originalne performanse. Rambova medijska ukazanja svjedoče o britkosti jezika i visokom stepenu kritičnosti.  

Svih deset pjesama albuma "Hipišizik Metafizik" tematski se oslanjaju na autorovo obrazloženje novog materijala, navedenog na početku. Ipak, definisanje albuma nije tako jednostavno, i razlike su u varijacijama i rakursima iz kojih ovaj muzičar posmatra teme poput starenja, globalnog onečišćenja, ishrane, krize srednjih godina, ukratko svijeta koji se u pokušaju zakoračenja u novi milenijum ozbiljno spotaknuo.

Album otvara edukativna "Biologija, neurolofiziologija" a zatvara bizarna "Holestereol & Rock `n` Roll", zaokružujući cjelinu novih "deset zapovijesti po Rambu", koji je sebi svojstven pogled na razne moralne i druge bolesti savremenog društva komplementirao specifičnom, samo njemu svojstvenom zvučnom pozadinom, koja funkcioniše kao svojevrstan fjužn yeza, fri yeza i fanka, gdje se horizontale nepredvidljivosti melodija i vertikale originalnosti aranžmana sudaraju u mozaik jedinstvene zvučne kulise.

Za vrijeme snimanja albuma na njegovoj veb-stranici objavljen je konkurs za omot, ali Rambo Amadeus ni jedan od pristiglih prijedloga nije smatrao duhovitima, već je pri tom morao zatražiti pomoć svog starog kolege Darka Vlaovića.

Svjetski priznati dizajner, i dugogodišnji Rambov prijatelj i saradnik Slavimir Stojanović, napravio je idejno rješenje za novi plakat "Vrh dna", tako da Rambov novi umjetnički moto, sada ima i dostojno vizuelno pakovanje.

Don Kihot

U pjesmi "Don Kihot i Sančo Pansa (Vjetrenjače vs. Auspusi)", genijalno klasično djelo Miguela Servantesa situirano je u savremeno društvo, a originalne vjetrenjače su zamijenili još pogubniji auspusi, a problematizovanje globalne ekološke situacije i više je nego jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana