Koncert dua Vers la Flamme: Savremeni zvuci klavira i klarineta

Aleksandra Madžar
Koncert dua Vers la Flamme: Savremeni zvuci klavira i klarineta

Banjaluka - Sa velikim zadovoljstvom organizujemo koncert "Vers la Flamme dua", jer je reč o mladim umetnicima koji naporno rade i često koncertiraju.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" član Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske Aleksandar Jovanović najavljujući nastup odličnog dua, klarineta i klavira iz Novog Sada, koji će se publici u Banjaluci predstaviti večeras u 20 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru.

- Ovi mladi umetnici nedavno su snimili i svoj CD na kojem izvode umetničku muziku, što je danas zaista retkost. Sve pohvale za njih dvoje, a mi kao organizatori očekujemo vrhunski koncert - istakao je Jovanović.

Duo "Vers la Flamme" postoji od 2012. godine. Izbor programa reflektuje posvećen odnos prema umjetničkoj muzici XX i XXI vijeka.

- Duo je do sada nastupao u mnogim gradovima Srbije, sa repertoarom koji podrazumeva promociju moderne i savremene muzike, kao i premijerna izvođenja. Snimali su za Radio Novi Sad te nastupali na radijskim emisijama posvećenim klasičnoj muzici - priča Jovanović.

U martu 2014. godine osvojili su prvu nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara "Cite di Treviso" (Italija), u kategoriji za interpretaciju savremene muzike. U maju iste godine Vasa i Nataša osvajaju prvu nagradu na međunarodnom takmičenju "Luigi Zanuccoli" u Sogliano al Rubicone (Italija), u kategoriji za kamernu muziku.

Vasa Vučković i Nataša Penezić su sa grupom mladih umjetnika - bivših studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu osnovali "SINK Centar" (Syncratic Young New Contemorary Center), a poslije toga su realizovali prvi projekat ovog udruženja, uz podršku Ministarstva kulture i javnog informisanja, kada je u Srbiji, u novosadskoj Sinagogi, prvi put izvedeno djelo američkog kompozitora Eliota Kartera "Dijalozi", uz premijerno izvođenje djela tri srpska kompozitora. U februaru ove godine izdali su svoj prvi CD.

Ulaz na koncert u Banjaluci je besplatan, a na repertoaru će se naći djela Brajana Buha, Ivana Jevtića i Sergeja Prokofvjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana